Od sjutra nova novčanica od 10 eura (foto)

Dodajte komentar

Kao i nova novčanica od pet eura, i nova novčanica od 10 eura sadrži nekoliko poboljšanja što se tiče zaštite.
Na novoj novčanici je još nekoliko obilježja koja bi falsifikatorima trebalo da otežaju posao. Na ivicama su izraženije reljefne linije koje se mogu ojsetiti blagim dodirom prsta. Osim toga, prednja strana ima reflektujuće dijelove. Iako se u poslednjih nekoliko godina nije povećao broj falsifikovanih novčanica, Evropska centralna banka uvođenjem novih novčanica, želi da ide korak ispred falsifikatora.

Evropska centralna banka navodi da će se zbog iskorišćavanja zaliha i dalje izdavati i novčanice od 10 eura iz prve serije. One će biti u opticaju istovremeno sa novim novčanicama od 10 eura.

To je druga novčanica u nizu novih apoena „Evropa“ serije koje se u opticaj puštaju postepeno. Novčanice iz prve serije ostaju sredstvo plaćanja koje će biti u opticaju do daljnjeg.

Karakteristike zaštite na „Evropa“ seriji novčanica iz druge serije se lako mogu provjeriti putem dodira, pogleda i pomjeranja-naginjanja.



Provjera:

1. Vodeni žig

Provjerite POGLEDOM. Novčanicu okrenite ka izvoru svjetla. Na bijelom, svijetlom dijelu novčanice, pojavljuje se motiv boginje Evrope, vrijednosti apoena i dio motiva kapije.

2. Hologramska traka sa portretom

Pomjerite-nagnite novčanicu. Na hologramskoj traci uočava se više motiva: oznaka eura i apoena, portret boginje Evrope isti kao na vodenom žigu, motiv kapije, te nominalna vrijednost.

Pomjerite-nagnite novčanicu. „Smaragdni broj“ se nalazi u donjem lijevom uglu sa prednje strane novčanice. Na broju-oznaci nominalne vrijednosti, pri naginjanju se pomjera smaragdno zelena boja na teget podlozi.

4. Reljefna štampa

Provjerava se DODIROM. Sa prednje strane novčanice na inicijalima Evropske centralne banke, tankih linija sa lijeve i desne strane, kao i u dijelu glavnog motiva, prilikom dodira osjeća se reljefnost štampe.

5. Zaštitna nit

Provjerava se POGLEDOM. Novčanicu okrenite ka izvoru svjetla. Zaštitna nit pojaviće se kao tamna tanka traka. Simbol eura € i nominalna vrijednost 10 pojaviće se kao svijetle oznake na niti.

Više informacija o novom apoenu od 10€ „Evropa“  serije mogu se naći na sajtu ECB.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *