Brisel potvrđuje nove sankcije Rusiji?

Dodajte komentar

Predsjednik Evropskoga savjeta Herman Van Rompuy izjavio je za Flamansku radioteleviziju da je Unija spremna uvesti nove sankcije Rusiji ako ne bude prekida vatre u Ukrajini, i ako mirovni pregovori između Kijeva i proruskih pobunjenika ne budu napredovali, javlja HRT.

Brisel je u petak pripremio nove mjere kojima će se Rusiji otežati pristup tržištima kapitala, te proizvodima civilne i vojne namjene. Nove bi sankcije zemlje članice Unije trebale potvrditi već danas, a Rompuy napominje da je rusko ekonomija zbog dosadašnjih mjera već u recesiji.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova saopštilo je da će Moskva odgovoriti na nove sankcije ako joj ih Evropska unija uvede zbog uloge u ukrajinskoj krizi.

Ruski premijer Dmitrij Medvedev rekao je da će Moskva na bilo koje nove sankcije odgovoriti asimetrično, možda i zabranom preleta aviona iznad ruske teritorije, ako njezini zapadni partneri nastave s iskušenjima da koriste silu u međunarodnim odnosima.

Medvedev je kazao da se kriza u Ukrajini nastavlja, te da bi sve strane trebale iskoristiti priliku i prihvatiti mirovne predloge ruskog predsjednika Vladimira Putina, prema kojima bi velika područja na istoku Ukrajine ostala pod kontrolom pobunjenika. Na žalost, Ukrajinska kriza se nastavlja, što je strašna tragedija, rekao je Medvedev. Nadam se da se kriza može riješiti, ako ukrajinski čelnici pokažu dobru volju i prihvate predloge koje je iznijela Rusija, dodao je ruski premijer.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *