Velike evropske banke prodaju loše zajmove

Najveće evropske banke konačno prodaju loše pozajmice, što bi moglo da dovede do povećanja kapitala a samim tim i do rasta kreditiranja evropske privrede.

Ovaj trend, doduše podstaknut regulatornim pritiscima da se prodaju loša ulaganja, predvode Barclays, UniCredit i Credit Suisse.

Inače, od kraja 2013. godine loša ulaganja 23 evropske banke su, prema Bloombergovim podacima, porasla za 65% na 1,72 biliona dolara.

Kada bi bar dio ovoga prodale, banke bi ojačane mogle da finansiraju razvoj privrede. A prema očekivanjima analitičara, mnogi investitori će se nadmetati za kupovinu posjeda ovih banaka, čak će vjerovatno i platiti više za određene nekretnine.

U prvih šest mjeseci ove godine banke su prodale rizične pozajmice u Evropi vrijedne 40,9 milijardi eura a očekuje se da će naredne godine od istog posla zaraditi sličnu cifru. Na ovo ih tjera nova regulativa Evropske centralne banke koja je zbog stres testova počela od banaka da zahtijeva da posluju manje rizično.

Osim toga, ECB pokušava da natjera banke da kreditiraju privredu dajući im jeftin novac na četiri godine pod uslovom da sa manje opreza finansiraju preduzeća. Kompanije koje žele da povuku sredstva za refinansiranje iz ECB-ovih fondova moraju svojim nacionalnim centralnim bankama dostaviti sve podatke o kreditima i poslovanju do 28. avgusta. Sredstva će biti dodijeljena već 18. septembra. Možda će ovo podstaći rast kreditiranja, koje se u junu na godišnjem nivou smanjilo za 1,7%.

Evropa kasni za Sjedinjenim Državama u ovom načinu sređivanja bankarskog sektora. U Americi je program ‘čišćenja’ banki od loših ulaganja i dokapitalizacije počeo još u oktobru 2008. godine.

“U SAD je država primorala banke da uzimaju i preraspodeljuju novac što nije bio slučaj u Evropi. Danas su američke banke u mnogo boljoj situaciji”, kaže Hans-Peter Burgof, profesor finansija i bankarstva na njemačkom Univerzitetu u Hohenhajmu.

Sada međutim ovo rade i evropske banke. Federiko Gizoni, izvršni direktor UniCredit banke je optimističan po pitanju oslobađanja od loših insvesticija. UniCredit bi, prema očekivanjima, trebalo do 2018. da smanji loše kredite sa 81 milijarde eura na 33 milijarde. Investitori se, podstaknuti politikom ECB-a, javljaju da otkupljuju njen dug na popustu, pa bi ovaj cilj mogao biti realizovan.

Check Also

Lista automobila koji su trošili najmanje goriva od 1975. do danas

Prema sajtu Statista, kada kupuju automobile potrošačima nije toliko bitan ni njihov izgled, pa čak …

Leave a Reply

Your email address will not be published.