Kina: Mjehur na tržištu nekretnina pred pucanjem

Druga svjetska ekonomija nalazi se u opasnosti zbog prevelikih ulaganja u nekretnine, kao i njihovih nerealnih cijena, bar prema tvrdnjama Patrika Čovaneka iz konsultantske kompanije Silvercrest Asset Management.

On kaže da se izloženost kineskih banaka razlikuje od izloženosti američkih uoči krize sa hipotekarnim kreditima u SAD, i da više liči na krizu u Japanu osamdesetih godina prošlog vijeka kada je posle brzog razvoja tržište doživjelo kolaps.

Kinesko tržište nekretnina inače BDP-u doprinosi sa 15%, a njegov kolaps bi direktno uticao na još neke privredne subjekte, poput banaka i građevinskog sektora. Zato je ova država posebnim ekonomskim mjerama pokušala da učini rast na tržištu nekretnina održivim, međutim izgleda da u tome nije u potpunosti uspjela.

U najvećih 70 kineskih gradova cijene nekretnina su u junu padale za 0,5%, da bi se u julu taj pad ubrzao na 0,9%. U istim mjesecima smanjilo se i kreditiranje izgradnje nekretnina, što bi, sve zajedno, moglo da izazove ekonomsku krizu.

A urušavanje tržišta nekretnina moglo bi svesti kineski ekonomski rast, kažu analitičari, na ispod 5%, iako je za ovu godinu planiran rast BDP-a za 7,5%.

Check Also

Nakon kupovine Sberbank u Srbiji, Miodrag Kostić povećava udio u Addiko banci

Iako je kontinuirana kriza u posljednje tri godine mnoge stajala zatvaranja firmi, nema sumnje da …

Leave a Reply

Your email address will not be published.