Tender bez kraja: Propao šesnaesti pokušaj prodaje HTP Onogošta

Dodajte komentar

Na 16. oglasu za prodaju preostale imovine Hotelsko turističkog preduzeća Onogošt, koji je završen, nije bilo zainteresovanih, tako da će, prema riječima stečajnog upravnika Dragana Smolovića, uskoro uslijediti raspisivanje novog oglasa sa nešto nižom cijenom od prethodne.

Preostala imovina pomenutog preduzeća, hoteli Onogošt u Nikšiću i Teuta u Risnu, bili su ponuđeni po cijeni od 9,4 miliona eura, 400 hiljada eura nižoj nego na prethodnom nadmetanju. Početna cijena za hotel Teutu bila je 6,7 miliona eura, a za Onogošt 2,7 miliona.

Prvi oglas za prodaju imovine Onogošta bio je raspisan u junu 2012.godine i tada je Onogošt bio ponuđen po početnoj cijeni od 11,5 miliona eura, Teuta za 19 miliona, dok je cijena hotela u Sutomoru bila 6,5 miliona, a kafane u Šavniku 21 hiljadu.

Hotel Nikšić u Sutomoru prodat je na jednom od ranijih javnih nadmetanja podgoričkom preduzeću Sato za 2,3 miliona eura, dok je na prethodnom tenderu kafana Šavnik prodata po cijeni od 7,5 hiljada.

Prema riječima Smolovića hotel Teuta, koji je otvoren za ljetnju turističku sezonu, i dalje radi i tako će biti sve dok bude interesovanja gostiju.

„Oko 90 odsto gostiju su Poljaci, a imamo goste i iz Rusije i Srbije. Za sada imamo ugovorene aranžmane do 15.septembra“, kazao je „Vijestima“ Smolović.

U Teuti je, prema njegovim riječima, zaposleno oko 50 radnika, koji su najvećim dijelom iz HTP Onogošta, odnosno svi koji su bili zainteresovani.

Što se tiče hotela u Nikšiću on samo povremeno otvori vrata i to za organizovanje maturskih večeri, svadbi i smještaja organizovanih grupa na nekoliko dana.

„Ljetos nije bilo interesovanja za zakup ljetnje terase, mada za takvo nešto nema ni ekonomske opravdanosti. Stečajna masa ne može da se troši i za sada nema prostora da Onogošt bude otvoren“, kazao je Smolović.

Hotel Onogošt je zatvoren nakon 57 godina rada, čime je prestao i radni odnos za 82 radnika. Predsjednik opštine Nikšić Veselin Grbović kazao je na radnom doručku sa novinarima da su jedan od problema sa kojima se opština sreće i veliki broj preduzeća u stečaju, poput HTP Onogošta i da se nada da će se situacija u tom preduzeću konačno riješiti.

„Onogošt je neophodan gradu. Konačno je cijena spuštena i nadam se da bi problem HTP Onogošta i njegovih hotela u Nikšiću i Risnu mogao biti riješen u narednom periodu”, kazao je Grbović.

U HTP Onogoštu klasični stečaj je uveden 23. marta 2012. godine, a radnicima se iz stečajne mase duguje 11 plata sa doprinosima, dva regresa i topla obroka, jubilarne nagrade i razlike u platama iz 2010. godine.

Vijesti.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *