Mtrading analiza: Američki dolar i dalje jača, a akcije opet rekordno visoko!

Dodajte komentar

Prošle sedmice na finansijskim tržištima nastavljeni su trendovi kretanja koji su prevladavali cijeli ovaj mjesec. Američki dolar je nastavio jačati u odnosu na većinu ostalih najtrgovanijih valuta, cijena nafte nastavila je padati, a akcije su nastavile rasti i opet dosegnule rekordne vrijednosti.

Posljednjih mjesec dana američki dolar je u odnosu na euro i švajcarski franak ojačao približno 1,5%, u odnosu na japanski jen 2%, a u odnosu na britansku funtu 3%. Jačanje dolara je bilo očekivano i najavljivano u prethodnim analizama.

Jak dolar je uticao i na pad cijene nafte kojoj je cijena u zadnjih mjesec dana pala sa 101 na 94 dolara po barelu. Iznenađujuće je da kriza u Iraku i Ukrajini nije uticala na rast cijene nafte te ukoliko do toga dođe, ne treba iznenaditi nagli rast cijene nafte.

Američke akcije nastavile su rasti i ponovno su dosegnule rekordne vrijednosti. Indeks SP500 koji se sastoji od akcija 500 velikih kompanija dosegnuo je vrijednost od 1994,00 bodova što je 21% iznad vrijednosti u ovo vrijeme prošle godine.

Mnoge poznate akcije imale su rast mnogo veći od prosječnih 21%: Facebook +94%, Alcoa +104%, Hewlett-Packard +68%, Apple + 41%, The Walt Disney Company +47%, Caterpillar +28%, Intel Corporation +59%. Derivatima na sve navedene akcije se putem MTrading-a može trgovati uz finansijsku polugu od 1:10 uz koju bi ostvareni profit bio višestruko veći.

Razlog velikog rasta vrijednosti akcija te početak jačanja dolara zadnjih mjeseci jest sve veći optimizam po pitanju razvoja američke ekonomije. Investitori su godinama skeptično gledali na dobre podatke o stanju ekonomije i smatrali da su podaci dobri samo zato što centralna banka ubrizgava ogromnu količinu novca u finansijski sistem, no sada se programi poticanja ekonomije bliže svom kraju, a ekonomija je u dovoljno dobrom stanju da samostalno raste.

Za ovu sedmicu su najavljene samo dvije važne vijesti koje bi mogle imati uticaj na kretanja na finansijskim tržištima. U četvrtak izlazi podatak o rastu američkog BDP-a, a u petak podatak o stopi inflacije u eurozoni. Popis svih najavljenih vijesti i tačan raspored izlaska pogledati možete u ekonomskom kalendaru MTrading-a.

Što se može očekivati na finansijskim tržištima u bližoj budućnosti?

Budući da američki dolar već 2 mjeseca neprekidno jača u odnosu na ostale valute, za očekivati je da je doći do blagog predaha i korekcije od 1-2%, no nakon toga je nastavak jačanja dolara vrlo izgledan, budući da je još uvijek podcijenjen u odnosu na većinu ostalih najtrgovanih valuta.

Akcije bi takođe trebale napraviti manju korekciju, no dugoročno će vjerovatno nastaviti rasti.

MTrading poziva sve one koji žele naučiti više o trgovanju na globalnim finansijskim tržištima na besplatno online predavanje koje će se održati u utorak (26.08.) u 18:00 na kojem će biti objašnjeno kako koristiti MetaTrader 4 platformu za online trgovanje finansijskim instrumentima te koje su prednosti ulaganja na ovom tržištu u odnosu na ostale oblike investiranja. Prijaviti se možete putem ove stranice.

Analizu pripremio:

MTrading

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *