Recesija ponovo na evropskim vratima

Dodajte komentar

Neočekivani pad njemačkog BDP-a, stagniranje francuske privrede, kao i rat sankcijama s Rusijom, mogli bi da Evropsku uniju EU uvedu u novu recesiju.

Nova faza sankcija Moskvi i odgovor Kremlja blokadom uvoza hrane sa Zapada očekivano je trebalo da uzdrmaju privrede evropskog bloka poslije nekog vremena.

Međutim, kao šok je stigla vijest da je su glavni motori eurozone već počeli da posrću i prije nego što su ekonomske sankcije pokazale dejstvo.

Da nešto ne štima vidjelo se još prošle nedjelje, kada je objavljena vijest o ponovnom ulasku u recesiju italijanske privrede, treće po jačini u eurozoni. Na to su stigli najnoviji podaci Eurostata da je privredni rast eurozone sa 18 država članica mirovao u drugom kvartalu, dok je na nivou cijele EU bio 0,2 odsto.

Neočekivano slab rezultat zabiljležen je prije svega zbog pada BDP-a Njemačke i stagnacije ionako oslabljene francuske privrede. Njemačko Ministarstvo privrede je navelo da su glavni faktori za takvo stanje bili geopolitički rizici, misleći na sukobe u Ukrajini i na Bliskom istoku.

Njemačka nije imala negativni privredni rast još od četvrtog kvartala 2012. godine.

“Ovo ne samo da čini nerealnim predviđanje Evropske centralne banke o anemičnom privrednom rastu za 2014, već je teško vidjeti šta bi uopšte moglo da obezbijedi dalji rast”, kazala je za Lena Komileva iz konsultantske firme „G+ ekonomiks“ iz londonskog Sitija.

Po Karstenu Brzeskom, ekonomisti iz briselske kancelarije holandskog bankarskog giganta „ING grupa“, sumorno osjećanje u Njemačkoj signal je da bi ovakva situacija s privrednim rastom mogla da se od jedinstvenog slučaja pretvori u neželjeni trend.

Magazin „Forčun“ piše da su ovakve brojke potvrdile trend koji je uočljiv u posljednjih nekoliko mjeseci zbog postepene eskalacije ukrajinske krize koja je ostavljala traga i na rusku i na evropske privrede.

Prema ovom magazinu, podaci su posebno zabrinjavajući pošto ne obuhvataju još veće pogoršanje situacije nakon obaranja malezijskog aviona nad Ukrajinom u julu. Nakon te tragedije odnosi SAD i EU s Rusijom su dodatno zaoštreni, a potom je uslijedio i novi rat sankcijama.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *