Kako i zašto Amerikanci češljaju račune srpskih građana

Psljednjih nedelja bankari klijentima u srpskim bankama, prilikom otvaranja računa bilo za firmu ili fizičko lice, traže da potpišu saglasnost da Poreska uprava SAD ima pravo uvida u njihove podatke. Bez toga, kažu službenici, neće moći da otvore račun ni u jednoj banci jer tu saglasnost traže sve banke, po preporuci Narodne banke, prenose srpski mediji.

Zvanično bankari o ovome ne žele da govore. Nezvanično, prenosi RTS, kažu da je to zbog američke Poreske uprave, odnosno njihovog zakona. Ako se s njim ne usklade, kažu, mogu da zaborave na biznis u Sjedinjenim Američkim Državama.

– Prema informacijama kojima raspolažemo, u toku su aktivnosti u cilju poboljšanja usaglašenosti poreskih propisa na međunarodnom nivou i primjene FATSA propisa. Ministarstvo finansija nas je, 2. jula, obavijestilo o potpisanoj Potvrdi namjere Republike Srbije da zaključi međudržavni sporazum povodom primjene tih propisa – navodi se u saopštenju Narodne banke.

U Ministarstvu finansija očekuju da do kraja godine vlade Srbije i Sjedinjenih Američkih Država potpišu sporazum u vezi sa dostavljanjem finansijskih podataka na način regulisan tim zakonom. Ističu da se on ne odnosi na državljane Srbije.

– Radi se o izvještavanju o računima koje lica koja su državljani, ili imaju poslovne interese u Sjedinjenim Državama, drže kod finansijskih institucija sa sjedištem u Srbiji. Takve ugovore SAD su potpisale sa više zemalja, a cilj je sprječavanje izbjegavanja plaćanja poreza u Americi, i taj propis se ni na koji način ne odnosi na građane Srbije – navodi se u saopštenju Ministarstva.

To znači, prenosi RTS, da banke ne bi trebalo od svih građana da traže da potpišu spornu saglasnost. Onima koji se nađu u takvoj situaciji Zaštitnik građana savjetuje da pošalju prigovor Narodnoj banci, na osnovu čega bi i on mogao da reaguje.

Povjerenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić zatražio je od banaka da se izjasne o tome zašto od novih klijenata traže da potpišu izjavu kojom pristaju da se promjene na njihovom računu dostavljaju poreskim organima SAD. Šabić upozorava da nije dovoljno da klijent bude obaviješten o osnovu, obimu, svrsi obrade podataka i da ukoliko je uslovljen, iznuđen, ne može da proizvodi pravno dejstvo, te da bi obrada podataka po takvom “osnovu” bila nedozvoljena, suprotna Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti.

– Na teritoriji Srbije niko ne može sprovoditi nacionalne propise druge zemlje koji su u suprotnosti sa propisima Srbije. Eventualno usklađivanje naših propisa sa propisima drugih država ili međunarodnih organizacija podrazumijeva prethodne odluke i postupke naših nadležnih državnih organa – navodi Šabić.

U Narodnoj banci Srbije ističu da bankama nisu dali nikakvu preporuku.

Check Also

Održana konferencija “Pojas i put – saradnja Kine i zemalja Centralne i istočne Evrope”

Konferencija ,,Pojas i put – saradnja Kine i zemalja Centralne i istočne Evrope”, bila je …

Leave a Reply

Your email address will not be published.