Zlatni sjaj aluminijuma

Dodajte komentar

Rast cijene aluminijuma dolazi usljed pojačane tražnje zbog smanjenih zaliha. Zapadni berzanski analitičari kažu da dolazi do preokreta u vrednovanju ovog metala, u svetlu premašivanja 2.000 dolara po toni, u poređenju na 1.677 dolara koliko je koštala tona u februaru ove godine.

Mapa ponude i potražnje za aluminijumom se u ovom trenutku mijenja na globalnom nivou. U Kini se značajno smanjuje eksploatacija ovog metala, posle skoro osam godina dominacije na svjetskom tržištu i pravljenja velikog viška, što je dovelo do depresijacije ove sirovine. Međutim, transformacijom svoje privrede i smanjivanjem proizvodnje, Kina sve brže ustupa vodeće mjesto i smanjuje ponudu. Od maja 2013. do maja ove godine, zbog obustavljanja proizvodnje u Kini, globalna proizvodnja aluminijuma zabilježila je gubitak od 500 tona dnevno na globalnom nivou.

 J. P. Morgan predviđa deficit od 439.000 metričkih tona aluminijuma do kraja ove godine, u poređenju sa viškom od čak dva miliona tona u jeku finansijske krize. Proizvodnja aluminijuma zahtijeva upotrebu velike količine energije, koja je do prošle godine subvencionisana u najmnogoljudnijoj zemlji na svijetu. U međuvremenu tih subvencija više nema, što je takođe doprinijelo smanjivanju proizvodnje.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *