I iz Srbije zainteresovani za Goli otok

Dodajte komentar

Nakon objave Hrvatske da traži kupca ili zakupca za Goli otok, zainteresovani su počeli da se javljaju, pa i oni iz Srbije i Crne Gore.

Direktor hrvatske Kancelarije za upravljanje državnom imovinom Mladen Pejnović izjavio je da su iz Srbije i Crne Gore stigle inicijative u vezi sa prodajom ili iznajmljivanjem Golog otoka, gde se prije nekoliko decenija nalazio logor za političke osuđenike, objavio je Fonet.

“Što se tiče Golog otoka, primili smo desetak inicijativa, a sve se kreću u okvirima očekivanog, odnosno memorijalnog, muzejskog i turističkog. Od onih iz Srbije i Crne Gore, odakle je bilo puno informbiroovaca, pa do arhitektonskog fakulteta u Gracu, gde imaju nekoliko radnih projekata na temu Golog otoka”, rekao je Pejnović.

“Ako treba nešto kritikovati, onda je to razdoblje prethodnih tridesetak godina nebrige. Za bezrezervni smo pijetet prema 13.000 takozvanih informbiroovaca koji su tamo bili zatočeni od 1949. do 1956. godine”, izjavio je Pejnović, uz konstataciju da Goli otok mora postati mjesto stalne osude svake političke represije i mesto upozorenja na takve opasnosti.

Hrvatska je prije deset dana objavila da je ponudila na prodaju 100 državnih nekretnina, među kojima i bivši logor na Golom otoku i nekadašnju političku školu u Kumrovcu, rodnom mjestu Josipa Broza.

Udruženje Goli otok “Ante Zemljar” izrazilo je protest hrvatskom državnom vrhu zbog toga što se među 100 nekretnina za koje traži investitore našao i Goli otok.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *