Osamostaljenje bi pokopalo škotski bankarski sistem

Dodajte komentar

Proglašenje škotske nezavisnosti te stvaranje nove valute samo za trgovinu između Škotske i ostatka Ujedinjenog Kraljevstva bilo bi pogubno za tamošnje banke, javlja The Huffington Post.

Dolarizacija ili kako je se naziva, ‘sterlingizacija’ imala bi nesagledive posljedice po bankarski sistem jer bi on izgubio svoj izvozni potencijal uslijed novog, daleko slabijeg položaja bilansa plaćanja, poručuju istraživači NIESR-a (National Institute of Economic and Social Research).

Aktualna škotska vlada želi zadržati sadašnji valutni režim i u slučaju osamostaljenje zemlje. Pritom bi Bank of England, britanska centralna banka ostala u funkciji čuvara stabilnosti škotskih finansija u slučaju nove krize. Taj je predlog, posve očekivano, britanska vlada glatko odbila.

Istraživali NEISR-a stoga su potražili druge mogućnosti po kojima bi nezavisna Škotska mogla biti zajmodavac u krajnjoj nuždi. Pronašli su tri moguća rješenja. Prvo je stvaranje Škotskog osiguravajućeg fonda koji bi bio tržišni zajmodavac u krajnjoj nuždi sa otvorenom kreditnom linijom u Bank of Englandu.

Druga opcije je prihvaćanje Evropske bankovne unije kao zajmodavca što sa sobom nosi uslove koje prema mišljenju škotskih stručnjaka ‘nezavisna vlada neće prihvatiti’ , dok je treća opcija osnivanje vlastite centralne banke i uvođenje posve nove valute.

Treća, najradikalnija opcija, označila bi kraj monetarne unije u Ujedinjenom Kraljevstvu, dok bi Škotska dobila konkretne finansijske granice kako bi stvorila i vlastitu vanjsko-trgovinski bilans te kako bi nadzirala kapitalne tokove.

Banke poput Royal Bank of Scotlanda u tom slučaju trebale bi odlučiti s koje strane granice će se registrovati, smatraju stručnjaci. Kako bi se cijeli sistem gradio iz početka, većina banaka bi zbog već postojeće infrastrukture i sigurnog zajmodavca u krajnjoj nuždi stala iza britanske crte.

Dioničari, klijenti i rejtinške kuće, takođe bi više voljeli da se velike škotske banke registruju u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *