Već 23 godine ne dolazi na posao, a platu prima redovno

Tokom 24 godine “karijere” nastavnica biologije u Indiji je na posao išla svega godinu dana, a za sve to vrijeme redovno je primala platu, javlja Anadolu Agency.

Ova informacija u javnost je izašla kada se direktorica jedne osnovne škole u središnjem dijelu Indije požalila vlastima na nastavnicu koja u 24-godišnjoj karijeri na posao nije dolazila 23 godine. Direktorica Sushma Vaishya kazala je kako je nastavnica biologije Sangeeta Kashyap bez opravdanja sa posla otsustvovala 23 godine te da je za sav taj period uredno primala platu.

Kashyap je 1990. godine dobila posao u jednoj osnovnoj školi u državi Madhya Pradesh. Nakon prve godine rada dobila je dopust za odsustvo kojeg je produžavala tri godine zaredom. Četvrtu godinu nastavnica je dobila premještaj u školu Ahilya Ashram u koju je došla samo jednom i to kako bi administraciji uručili dokumentaciju za porodiljsko odsustvo. Poslije isteka zakonski predviđenog porodiljskog dopusta Sangeeta Kashyap se nije javila na posao, a nije odgovarala ni na poštu koju je dobijala od uprave škole.

“Obavijestili smo vlasti o ovom slučaju. Zahtjevamo da se Kashyap otpusti, a da se na njeno mjesto dovede neko ko će zaista raditi. Međutim nismo još dobili nikakv odgovor”, istakla je direktorica Vaishya naglašavajući kako se pomenuta nastavnica vodila kao stalni nastavni kadar škole te da je zbog nje škola stalno bila na gubitku, a i niko se nije mogao zaposliti na njeno mjesto.

Istraživanje Svjetske banke pokazalo je da Indija ima ozbiljnih problema sa otsustvovanjem sa posla. U ovom kontekstu posebno je istaknuta struka nastavnika koji često i ne dolaze na nastavu. Prema izvještaju, oko 25 posto nastavnika u Indiji uglavnom ne dolazi na posao. Osim toga inspekcijske službe tokom iznenadnih posjeta u školama često zateknu samo polovicu nastavnog kadra.

Check Also

Lučić: Cilj nam je da se širimo na nova tržišta, kao što su Sjeverna Makedonija, Njemačka i Švajcarska

Vladimir Lučić, generalni direktor Telekoma Srbija, učestvovao je na Regionalnoj konferenciji o trendovima u telekomunikacijama …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *