Britanske banke mogu tražiti povrat bonusa od svojih zaposlenih

Dodajte komentar

Prije sedam godina, londonskim bankarima i berzanskim mešetarima isplaćeno je 18,6 milijardi dolara bonusa – deset puta više nego što im se isplaćuje danas. Nakon rekordne godine, došla je globalna finansijska kriza koja je neke banke otjerala u bankrot, a druge u skupu sanaciju koju su nerijetko plaćali i poreski obveznici.

Dubiozno ponašanje bankara prije krize nije se moglo zauvijek kriti. Početkom ove sedmice, grupa mešetara britanskog Lloydsa kažnjena je globom od oko sto miliona dolara. Spomenuta je grupa namještala kamatne stope tokom 2006. godine.

Pod novim pravilima koje je u petak najavila Bank of England (BoE), banke poput Lloyds-a, imaju pravo tražiti povrat bonusa koji je isplaćen, bez obzira na to jesu li ga menadžeri potrošili ili ne. Pravilo koje je BoE nazvala “clawback” može se protegnuti na sedam godina nakon isplate bonusa, počevši sa bonusima isplaćenim u ovoj godini.

Kao i kod bezbroj slučajeva u finansijskoj regulativi, konačan nacrt prijedloga ispao je znatno mekši od inicijalnog nacrta. Prvobitno, regulator je otvorio mogućnost “clawbacka” ako bi se procijenilo da je finansijska situacija banke ugrožena. Po tom scenariju, velika većina londonskih bankara morala bi vratiti bonuse koji su im isplaćeni uz platu.

Sada, pravilo kaže da se novac može vratiti sedam godina nakon isplate ali iz samo dva razloga. Prvi je greška ili nenamjerno pogrešno postupanje zaposlenih koje je popraćeno konkretnim dokazima i koje je moglo potencijalno ugroziti banku, dok je drugi namjerno ugrožavanje poslovne jedinice te prekomjerno izlaganje riziku. Razne britanske udruge poslodavaca i lobista nisu oduševljene “clawbackom” jer prevladava mišljenje da bi London mogao izgubiti prestižni položaj svjetskog finansijskog centra.

Velike banke mogle su i do sada tražiti povrat bonusa, što se nerijetko i praktikovalo ali godinu ili dvije nakon odluke o njihovoj dodjeli. Na taj način se stvarao dojam da banke isplaćuje bonus, iako radnici nikada nisu ni vidjeli novac. Međutim, sa novim pravilom, kada bonus zaista i sjedne na račun zaposlenih moraće proći barem sedam godina kako bi nestao rizik od “clawbacka”.

Da je ovo pravilo postojalo prije izbijanja finansijske krize, Lloyds bi danas mogao natjerati zaposlene koji su namještali Libor na povrat novca. Treba li spomenuti da većina bankara neće pristati na povrat bonusa bez parničenja? Grupa mešetara Deutsche banka sudskim je putem vraćena na posao iako je dokazano da su namještali kamate,  stoga se komentatori portala Quartz ne dvoume da će bankari uspješno osporiti i razloge zbog kojih bi trebali danas-sjutra vratiti bonuse.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *