Da li je euro na prekretnici?

Dodajte komentar

Analitičari i trgovci valutama vjeruju da se evro nalazi na početku značajnije promjene trenda nakon što je u srijedu pao u odnosu na dolar na najniži nivo u osam mjeseci i najnižu vrijednost u dve godine naspram funte.

Pad eura ispod 1,35 dolara znači da je evropska valuta potonula ispod nedavno utemeljenih granica, kaže Kit Juckes, šef globalne strategije tržišta valuta u Societe Generale banci.

Euro je posljednjih mjeseci imao iznenađujuće dobar kurs, a veliki broj trgovaca pogriješio je u procjenama nakon što je ECB odobrila stimulativne mjere u junu. Očekivalo se da će euro pasti u odnosu na dolar kao reakcija na ubrizgavanje dodatnog novca u ekonomiju, ali, to se nije dogodilo.

U periodu od odluke ECB evro je pao 1,4 odsto u odnosu na dolar, ali u poslednjih godinu dana još uvjek je tri odsto jači.

Analitičari kažu da je jačanje eura bilo podstaknuto većim korišćenjem investitora koji su kupovali obveznice zaduženih država eurozone, od kojih mnoge još uvuek pružaju atraktivne prinose, u okruženju niskih kamatnih stopa.

Duo analitičara smatra da bi centralne banke mogle kupovati euro za potrebe deviznih rezervi kao alternativu dolaru. Kathleen Brooks, direktorka sektora istraživanja u Forex.com, slaže se da je euro na putu da zabilježi važnije dobitke.

Postoje znakovi povjerenja u to da bi pad koji smo vidjeli posjlednjih nedelja mogao da znači da se dvogodišnji rast u odnosu na dolar bliži kraju, rekla je ona.

Analitičari Bank of New York Mellona predviđaju nešto radikalnije, pa uzevši u obzir statistiku procijenjene volatilnosti eura, procjenjuju da nas čeka jedno od najdosadnijih perioda u istoriji finansijskih tržišta.

Viši strateg za tržišta valuta Neil Mellor vjeruje da su trgovci neskloni bilo kakvim ozbiljnim pomacima koji bi mogli značiti bitnije promjene kursa eura.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *