SEC kaznio Morgan Stanley sa 275 miliona dolara

Američka Komisija za vrijednosne papire i berze (SEC) objavila je da je optužila Morgan Stanley zbog dovođenja investitora u zabludu vezano za izdavanje hartija od vrijednosti zasnovanih na hipotekama prije financijske krize 2008., te da će ta banka u sklopu nagodbe platiti kaznu od 275 miliona dolara.

Tržište hartija od vrijednosti zasnovanih na hipotekama dosegnulo je 2007. godine vrijednost od 2.200 milijardi dolara. No, samo godinu kasnije, niz problematičnih hipoteka drastično je smanjio vrijednost tog tržišta, uzrokujući kolaps investicionih banaka Bear Stearns i Lehman Brothers, kreditnu i krizu likvidnosti na Wall Streetu, a potom i duboku recesiju.

SEC je utvrdio da Morgan Stanley nije dao investitorima tačne podatke o tome koliko je loših hipoteka, navodi se u saopštenju te komisije. “Morgan Stanley podcijenio je broj problematičnih zajmova koji stoje iza tih harrtija od vrijednosti u kritičnom trenutku finansijske krize i uskratio investitorima potpune činjenice potrebne za donošenje investicionih odluka”, rekao je Michael Osnato, čelnik odjela SEC-a za složene finansijske instrumente.

U sklopu nagodbe, Morgan Stanley nije priznao niti demantovao optužbe koje su iznijete u upravnom postupku, a ne na saveznom sudu. “Drago nam je što ćemo riješiti tu stvar”, rekao je kratko Mark Lake, portparol Morgan Stanleya.

Check Also

Novi Voli market u Budvi, niske cijene i bogata ponuda

Na Bulevaru Blaža Jovanovića ja danas otvoren novi Voli market u Budvi. Potrošačima je na …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *