Pod lupom ugovori o prodaji hotela “As”

Dodajte komentar

Vrhovno državno tužilaštvo zatražilo je od Savjeta za privatizaciju Vlade Crne Gore da mu se dostavi kompletna dokumentacija o privatizaciji hotela „As“ u Perazića dolu, te ugovori i obaveze koje je na sebe preuzeo investitor „Nega turs“, vezano za rekonstrukciju i dogradnju ovog hotelskog kapaciteta, pišu “Vijesti”.

Kako saznaje list, prije dvije sedmice zahtijev je dostavljen Savjetu koji će po svoj prilici tužilaštvo usmjeriti na druge adrese, jer je u vrijeme privatizacije hotela, davne 2002. godine, cijelim poslom rukovodila tadašnja Agencija za prestrukturiranje privrede i strana ulaganja i Ministarstvo za turizam.

Hotel do današnjeg dana nije završen, iako se „Nega turs“, vlasnika Nedeljka Gardaševića, obavezao da će investirati 22 miliona maraka u hotel „AS“. Hotel je kupio još 2002. godine za 5 miliona maraka.

Vlada je prošle godine inicirala raskid ugovora, do kojeg još nije došlo jer je ostalo da se sa investitorom zaključi aneks ugovora, kojim bi se precizirao način konačnog završetka „Asa“. Aneksom ugovora koji je još prošle godine godine usvojila Vlada investitor bi se obavezao da u hotel uloži još 50 miliona eura, upravo onoliko koliko je po procjeni Vlade do sada investirao.

Kako je bilo naznačeno, investitor bi morao da uloži najmanje 15 miliona eura, kako bi hotel bio dijelom završen i prve goste primio 2015. godine. Ostalih 35 miliona bilo bi uloženo u konačan završetak hotela.

List piše da je posebno sporan način obračuna komunalija koji je sačinila bivša opštinska vlast LSCG i prosrpskih partija. Upravo ovakav obračun bio je predmet sudskog spora koji je pokrenula aktuelna opštinska vlast DPS i SDP, i prije dvije godine pred Privrednim sudom ga dobila.

Sporno je to što su komunalije bile obračunate samo za 27.203 kvadrata, koje je investitor dogradio, po cijeni od 71,58 eura po kvadratu. Nakon izvedene računice investitor je trebao da izmiri 3,5 miliona eura, ali uz važeći popust od 20 odsto, na kraju se došlo do sume od 2,8 miliona eura. Od tog iznosa investitor je uplatio samo 650 hiljada eura, a ostatak je trebalo da izmiri izgradnjom trafostanice u vrijednosti od 432 hiljade eura, uređaja za prečišćavanje otpadnih voda u vrijednosti od 567.074, i otklanjanjem kanalizacionog kraka vrijednog 60 hiljada, da rekonstruiše put od strane Jadranske magistrale vrijedan 100 hiljada, te rekonstruiše tunel i pješačku stazu do Petrovca za pola miliona eura, kao i postavi visokonaponsku mrežu u vrijednosti 60 hiljada eura.

foto: panoramio.com

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *