UBS i dalje najveća svjetska banka za upravljanje privatnom imovinom klijenata

Dodajte komentar

Švajcarski UBS učvrstio je svoju prednost u odnosu na Bank of America Corp kao najveća svjetska banka za upravljanje privatnom imovinom, s gotovo 2.000 milijardi dolara vrijednom imovinom bogataša pod svojim upravljanjem, navodi se u danas objavljenom istraživanju.

Istraživanje londonske konsultantske kuće Scorpio Partnership pokazalo je i da su Morgan Stanley, Credit Suisse i Royal Bank of Canada među pet najvećih u tome segmentu u svijetu.

UBS već gotovo dvije godine provodi plan smanjenja svojih trgovinskih aktivnosti vezanih uz rizične dužničke papire, te se fokusira na upravljanje privanom imovinom bogataša. Time želi povećati prinos svojim dioničarima.

Prvo mjesto od Bank of America ta je švajcarska banka preuzela još prošle godine, nakon što je američka banka prodala svoje odjeljenje za upravljanje privatnom imovinom izvan SAD-a švajcarskom Julius Baeru. Potonja banka zbog te je akvizicije skočila na 12. mjesto u ovogodišnjem poretku.

Banke za upravljanje privatnom imovinom u prošloj su godini ostvarile gotovo dvostruki rast imovine u odnosu na 2012., dijelom zbog povoljnih uslova na tržištu vrijednosnih papira, ali i zbog privlačenja svježeg kapitala.

U cijelom svijetu taj bankarski segment upravljanja s ukupno 20.300 milijardi dolara vrijednom imovinom bogataša, što je porast u odnosu na 18.500 milijardi dolara u prethodnoj godini.

Globalne promjene u poreskom sistemu i stroža regulacija pogodili su privatno bankarstvo, posebnoe u Švajcarskoj, koja važi za najveći svjetski offshore novčani centar, s oko 2.000 milijardi švajcarskih franaka, ili 2.230 milijardi dolara, imovine pod upravljanjem.

Istraživanje je takođe pokazalo da su u SAD-u među vodećih pet brokerskih kuća u 2013. bili Bank of America, Morgan Stanley, JPMorgan Chase & Co, Goldman Sachs i Northern Trust.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *