Tri kompanije zainteresovane za imovinu Brodogradilišta

Dodajte komentar

Nakon neuspješnog četvrtog tendera za prodaju većinskog paketa akcija Jadranskog brodogradilišta, iz aprila ove godine, na sjednici Savjeta za privatizaciju i kapitalne projekte  predloženo je da se rješenja potraže u prodaji imovine kompanije. Ponude za kupovinu imovine Brodogradilišta dostavile su kompanije Damen iz Holandije, Gurdesan iz Turske i Palumbo iz Italije.  Kompanije Damen i Gurdesan  dostavile su i inovirane ponude nadležnim državnim organima, piše Pobjeda.

Jadransko brodogradilište Bijela prošlu godinu završilo je sa negativnim finansijskim rezultatom i gubitkom u iznosu od 2.780.342  eura – saopšteno je juče na  sjednici Skupštine akcionara ovog preduzeća. U saopštenju za javnost navode da su tokom prošle godine uloženi značajni napori za opstanak na međunarodnom tržištu, koje je i dalje bilo pod jakim uticajem globalne krize, što je uslovilo pad uposlenja i poslovne gubitke mnogih subjekata pomorske privrede, pa i Jadranskog brodogradilišta.

– Poslovanje u prvoj polovini 2013. godine obilježio veoma veliki obim posla na remontima brodova italijanske  kompanije MSC (Mediterran shipping company) i to je dovelo do pozitivnog poslovanja u prvoj polovini prošle godine. Međutim, u drugoj polovini  godine dolazi do drastičnog pada obima remonta i realizacije, što uslovljava  negativno poslovanje. Od početka krize brodari traže samo nužne remonte i ti poslovi ugovaraju se po niskim cijenama i uz kratke rokove. Poslovanje  se odvija u sve težim uslovima  u situaciji minimalnih zaliha robe i djelova u skladištu i kontinuiranog prolongiranja plaćanja kooperanatima i dobavljačima uz nemogućnost obezbjeđenja kvalitetnijih kredita kod poslovnih banaka – saopštili su iz Brodogradilišta.

Podsjećaju da su remontni radovi, prošle godine, obavljeni na 84 objekta, a glavni klijenti su bili sa Kipra, Njemačke, Italije i Holandije. Takođe, kako navode, nastaviće da se bore za svaki posao pojačanim naporima manadžmenta, zaposlenih, kooperanata i lojalnih dobavljača iako ne mogu osigurati nužna ulaganja u opremu, kadrove i nove tehnologije.

Brodogradilište danas zapošljava  445 radnika. Prošlog mjeseca sporazumno je firmu napustilo 49 radnika uz stimulativnu otpremninu, a do kraja ovog mjeseca, po istom osnovu, očekuje se odlazak još toliko radnika. Sredstva za otpremnine obezbijedila je Vlada Crne Gore.  Prosječna  mjesečna neto zarada za  2013. je bila 613 eura.

Novi Odbor direktora

Na sjednici Skupštine akcionara Brodogradilišta usvojen je izvještaj revizora i razriješen stari i izabran novi Odbor direktora u kome su Savo Parača, prof. dr Maja Baćović, dr Mijat Jocović, mr Ivana Vojinović i Dragan Mitrović.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *