Euro gubi moć

Dodajte komentar

Eurozona je privukla više investicija u 2013. nego u 2012. ali je udio eura u deviznim rezervama i njegova uloga u međunarodnom finansiranju blago opala.

Prema godišnjem izvještaju ECB-a o međunarodnoj ulozi eura, tržišno povjerenje u eurozonu raste budući da posledice dugoročne krize blijede, prenijela je agencija Frans pres.

“Različiti pokazatelji koji se koriste za procjenu međunarodne zastupljenosti eura ostali su u 2013. u pozitivnoj zoni”, navodi se u izvještaju, i dodaje da je interesovanje međunarodnih investitora za obveznice eurozone, koje su uglavnom denominovane u eurima, znatno poraslo u toku prošle godine.

Inostrana tražnja za evropskim novčanicama je u 2013. porasla treću godinu zaredom, a suverena dužnička kriza nije imala uticaja na korišćenje eura kao paralelne valute u zemljama centralne, istočne i jugoistočne Evrope.

Istovremeno, udio eura u svjetskim deviznim rezervama pao je za 0,9 procentnih poena na 24,4 odsto u 2013. godini, dok je na međunarodnim tržištima obveznica, udio eura kao valute pomoću koje se obavlja međunarodno finansiranje pao za 1,4 procentna poena na 25,3 odsto, navodi se u izvještaju ECB-a.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *