Kredit za kreditom za Plantaže

Za nabavku sirovina i materijala za proces proizvodnje u prvoj polovini ove godine, većinski državno preduzeće Plantaže kod banaka se zadužilo dodatnih milion i po eura, pišu Vijesti.

Izvršna direktorica Plantaža Verica Maraš potvrdila je da su i krajem 2013. godine uzeli milion eura kredita za podizanje novih zasada vinograda. Iako su u prvoj polovini godine imali problema i kada su u pitanju isplate plata. Maraš tvrdi da se zbog toga nijesu kreditno zaduživali već da su zarade uplaćivane iz prihoda po osnovu poslovanja. Nezvanično, grupa radnika iz tog preduzeća tvrdi da se zadužuju i za zarade.

Maraš je objasnila da su milion eura uzeli od Sosiete banke 18. decembra prošle godine. Grejs period je tri mjeseca, a rok otplate ističe 17. decembra ove godine. Prvih pola miliona ove godine uzeli su od NLB Montenegrobanke 27. maja i u jednakim mjesečnim ratama treba da ga vrate šest dana nakon što izmire prethodni.

Deset dana nakon što im je taj kredit odobren, dobili su zeleno svjetlo i za milion kod Hypo Alpe Adria banke, 6. juna, i taj novac treba da otplate do polovine naredne godine. Maraš nije saopštila kolika kamata će da bude obračunata na ta tri kredita. Ona je kazala da, zaključno sa 10. junom ukupno plaćene obaveze po osnovu kredita, iznose 3,19 miliona eura, a da od te cifre 384.402 eura čine kamate.

Taj način finansiranja rada firme je stari recept za Plantaže jer su njihovi dugoročni krediti, prema izvještaju o poslovanju za 2013. godinu, već iznosili 4,55 miliona. Ipak, taj iznos je smanjen u odnosu na 2012. godinu kada je dug po osnovu kredita iznosio 10,33 miliona eura. S druge strane, povećane su kratkoročne obaveze za približno isti iznos.

Neto dobit Plantaža prošle godine je iznosila 1,55 miliona eura što je za 1,7 miliona manje nego godinu ranije.

Check Also

Damjanović: Sigurna isplata zarada, penzija i socijalnih davanja

Građani Crne Gore mogu biti bezbrižni, jer je sigurna isplata zarada, penzija i socijalnih davanja, …

Leave a Reply

Your email address will not be published.