Radnici rade zbog rupe u propisima

Dodajte komentar

Zbog nedorečenosti Zakona o državnim praznicima kojim decidno nije stavljeno u nadležnost Inspekciji rada da vrši kontrolu rada poslodavaca, mi ga ne možemo primjenjivati ni izricati kazne predviđene tim zakonom, kazala je za TV Vijesti glavna inspektorka rada Angelina Međedović.

Ona je, međutim, navela da će inspektori pratiti da li će poslodavci radnicima koji rade tokom državnih praznika isplatiti dnevnice uvećane za 150 odsto.

Ministarstvo rada i socijalnog staranja je za praznične dane za Dan državnosti proglasila 13, 14. i 15. jul.

Generalni sekretar Unije slobodnih sindikata Srđa Keković kazao je da ova situacija traje već devet mjeseci jer Ministarstvo ekonomije nije u skladu sa zakonom uradilo podzakonske akte, kojima bi se definisao način izdavanja dozvola onim poslodavcima čiji je rad neophodan i koji bi jedino mogli da rade.

“To znači da nijedan pravni subjekt nije mogao legano da radi tokom praznika. Mi smo pozvali inspekciju da to kontroliše”, kazao je Keković.

On je naveo da nema pravih pokazatelja koliko poslodavci poštuju zakonsku obavezu da isplate uvećane dnevnice za rad tokom praznika, ali da procjenjuju da su oni u većini i da su njihovi zaposleni u strahu i da ne smiju da se bune.

Međedović je navela da imaju probleme da utvrde da li se platne liste zaposlenih zaista poklapaju sa onim što im se isplati. Ona je predložila zaposlenima da provjere svoje liste i da im sve nepravilnosti prijave. Za pravna lica predviđene su kazne od 1.000 do 20.000 eura, a za preduzetnike od 200 do 2.000 eura.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *