Pop-up prodavnice osvajaju Francusku

Dodajte komentar

Iako su klasične prodavnice koje robu izlažu u izlogu i dalje omiljeno mjesto kupovine, radnje nove generacije, takozvane pop-up prodavnice, postepeno osvajaju francuske kupce.

Oko 82 odsto Francuza i dalje kupuje u klasičnim prodavnicama, međutim, 14 odsto francuskih kupaca prošle godine je obavilo kupovinu u sve popularnijim privremnim radnjama koje se otvaraju na prometnim lokacijama, pokazala je anketa konsultantske kuće Ipsos.

Inicijativa otvaranja novog tipa prodavnica još je u začetku u Francuskoj, ali ona odgovara novim očekivanjima potrošača, najčešće urbanih sredina, objašnjavaju francuski marketinški stručnjaci.

Prve takozvane “gerilske” prodavnice, koje iznenada niknu na prometnim mjestima i posle kratkog vremena budu zatvorene, pojavile su se u Francuskoj prije četiri godine.

Za otvaranje gerilskih radnji posebno su zainteresovani čuveni brendovi. Pored “gerilskih” radnji popularne su i pokretne, putujuće prodavnice, koje kupcima dolaze na noge umjesto da potrošači odlaze u obilazak trgovina.

Jednu od prvih radnji ovog tipa otvorila je 2011. japanska kompanija sportske odjeće i opreme Uniqlo. Poznati brend odjeće H&M otvorio je u martu putujuću radnju, koja je kružila Parizom i prodavala uglavnom mušku kolekciju.

Ovakav tip prodavnica otvara se na slobodnim lokacijama, ima ograničen period rada, najčešće oko mjesec dana, a uređene su na veoma kreativan način, pa privlače najzahtevnije posjetioce. Prodaju stvari, koje su uglavnom ciljano kreirane, često prati program svečanih događaja.

Pop-up prodaja postaje popularna i putem Interneta. Internet pop-up prodavnice “iskaču” s vremena na vrijeme i nude nove, zanimljive stvari i traju do isteka zaliha.

Naručena roba se isporučuje u roku od 48 sati. Među prvima u Francuskoj, svoju robu na ovaj način plasirali su maloprodajni lanci Carrefour i Casino.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *