Evropa Americi: Niste fer u trgovini

Dodajte komentar

SAD ne “igraju” fer u trgovini sa Evropom i namjerno miniraju evropski bankarski sektor, izjavili su danas lideri njemačke i francuske industrije.

“Ne ide to tako, da Amerika slabi evropski finansijski sistem, a onda tu i tamo kupi neku banku”, rekao je predsjednik njemačke industrijske federacije BDI, Ulrih Grilo, u intervjuu objavljenom u nemačkom dnevniku FAZ i francuskom listu Eko, prenosi Frans pres.

Grilo je pozvao na donošenje jasnih propisa u bankarskom sektoru i optužio Vašington da želi da “izgladni” evropske banke tako što im nameće ogromne finansijske kazne.

Francuska banka BNP Pariba nedavno je kažnjena sa gotovo devet milijardi dolara zbog kršenja američkih sankcija zemljama kao što su Iran i Sudan. Američke vlasti pokrenule su sličnu istragu oko druge po veličini njemačke banke, Komercbanke, takođe zbog sumnje da je kršila sankcije.

Najveća njemačka banka, Dojče banka, već je odvojila više milijardi eura u slučaju da i ona bude kažnjena.

“Sa filozofskog stanovišta, i uzimajući u obzir način na koji dolar i euro funkcionišu, mislim da postoje realna pitanja koja je potrebno postaviti i to što prije, da se spreči slabljenje evropskog bankarskog sektora”, rekao je predsjednik francuske poslovne federacije Medef, Pjer Gata.

Francuska i Njemačka nisu zabrinute samo oko bankarskog sektora, već i oko širih ekonomskih i trgovinskih odnosa. I Grilo i Gata osuđuju poreski sistem SAD, koji američkim kompanijama omogućava da polažu novac u inostranstvu bez oporezivanja.

Zbog toga je, recimo, Dženeral Elektrik izgradio značajne finansijske rezerve, sa kojima je mogao da finansira ponudu za energetski deo francuske grupacije Alstom, potukavši ponudu njemačkog rivala Simensa.

Grilo navodi da takav sistem omogućava američkim firmama da stave 30 do 40 odsto više novca na sto. “To je istinsko ugrožavanje konkurentnosti i otežava nam život”, požalio se predsjednik BDI, dodajući da se nada da će Grupa 20 najrazvijenijih zemalja svijeta uskoro razgovarati o međunarodnoj poreskoj harmonizaciji.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *