Četiri biznis lekcije sa utakmice Brazil-Nemačka

Dodajte komentar

Niko nije mogao da pretpostavi da će fudbalska reprezentacija Nemačke ’pregaziti’ Brazilce na domaćem terenu sa 7:1. To je bio je dan od najvećih gubitaka koji je ova fudbalska nacija pretrpela do danas, pogotovo u ovoj fazi takmičenja kao što je polufinale Svjetskog kupa. Ipak, iz ovog poraza mogu se izvući i neke poslovne pouke, jako vam se desi da na tržištu naiđete na ’Njemce’.

Pojedinci ne postoje u timu

Mnogi su iznenađujuće loš rezultat Brazila pripisali odsustvu dvojice igrača, zvijezda tima – Neymara i Thiago Silve. Iako je uvijek dobro imati pojedince na koje možete da računate, teret posla moraju kolektivno da snose svi u kompaniji. Svaki zaposleni trebalo bi da bude talentovan za svoju oblast i sposoban da funkcioniše samostalno. Ukoliko situacija nije takva, dovoljno je samo da jedan od tih savršenih radnika napusti tim i vaš posao je na klimavim nogama.

Ne oslanjajte se na staru slavu

Svima je jasno šta znači Brazil u svijetu fudbala. Na domaćem terenu nisu izgubili nijednu utakmicu još od 1975. godine…dok nisu naletjeli na Nemačku 2014. Slično, iza vaše kompanije može da stoji dobar period od mjesec dana, šest mjeseci ili čak godinu dana. Ali ne spuštajte gard. U ekonomskom okruženju koje se mijenja neverovatnom brzinom, ne dopustite da vas konkurencija zaslijepi.

Ne podcjenjujte konkurenciju

Brazil nije uspio da stane na put napadima Njemačke reprezentacije iza koje stoji takozvani 14-godišnji plan. Naime, nakon sramotnog nastupa Njemačke 2000. na Evropskom šampionatu Fudbalski savez Njmačke donio je odluku da će tražiti talentovanu djecu koju će od starta obučavati za takmičenja.
Iako ste uspješni u svom poslu, obratite pažnju na nove brendove koji mogu da vam postanu konkurencija. Šta bi se dogodilo da je Brazil na to obratio pažnju?

Ne uzrujavajte regulatore

U fudbalu, kao i u poslu, ponekad morate da igrate prljavo. Ali, budite oprezni da ne odete suviše daleko u toj igri. Thiago Silva nije zaigrao za Brazil u polufinalu zbog drugog žutog kartona u prethodnoj utakmici koji uslijedio nakon što je iz neobjašnjivih razloga ometao kolumbijskog golmana pri ispucavanju lopte. Ako želite još ekstremniji primjer, uzmite u obzir šta se desilo Jordanu Belfortu, pravom ’Vuku sa Wall Street’-a. FBI agente na istragu brokerske kuće Stratton Oakmont navelo je pretjerano i besramno isticanje i pretjerivanje, nakon čega je Belfort i optužen za brojne finansijske zločine.

Poraz Brazila značio je mnogo više od izgubljenog meča. Ozbiljan udarac na domaćem terenu sa društvenim i političkim implikacijama. Naučite nešto iz njihovih grešaka.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *