FED ukida kupovinu obveznica u oktobru

Dodajte komentar

Američka centralna banka ukinuće podsticajne programe kupovine obveznica u oktobru ako se rast najveće svjetske konomije nastavi sadašnjim tempom, pokazale su zabilješke s posljednje sjednice Feda, objavljene u srijedu.

Programe kupovine državnih i hipotekarnih obveznica Fed je uveo u septembru 2012. godine kako bi spustio dugoročne kamate i tako podstaknuo kreditiranje i rast ekonomije.

Trenutno ta centralna banka kupuje obveznice u vrijednosti 35 milijardi dolara mjesečno, a ukidanje tih programa znači da čelnici Feda vjeruju da se rast ekonomije može nastaviti bez podsticajnih monetarnih mjera.

Do oktobra ove godine centralna je banka mjesečno kupovala obveznice u vrijednosti od 85 milijardi dolara, a od tada smanjuje iznos tih programa za po 10 milijardi dolara mjesečno.

Zabilješke sa sjednice u junu otkrivaju da čelnici Feda namjeravaju da nastave sa smanjenjem tih programa za 10 milijardi dolara mjesečno do posljednjeg smanjenja za 15 milijardi u oktobru.

“Ako će ekonomija napredovati kako očekujemo, završno smanjenje uslijediće na sjednici u oktobru”, stoji u zabilješkama.

Ukidanje tih programa očekivalo se, no ulagači na finansijskim tržištima nisu bili sigurni kada će do toga doći – u oktobra ili polovinom novembra . Nakon objave zabilješki, ta je nesigurnost uklonjena, pa su u srijedu cijene dionica na Wall Streetu porasle.

Međutim, špekulacije o zaoštravanju monetarne politike će se nastaviti, ali u vezi toga kada će Fed početi povećavati ključne kamatne stope. Na rekordno niskim nivoima od nula posto te se kamate kreću još od izbijanja finansijske krize 2008. godine, čime je Fed podsticao rast ekonomije.

Kritičari programa kupovine obveznica, poznatog kao „kvantitativno popuštanje monetarne politike”, tvrdili su da će održavanje kamata izuzetno niskima kroz dugo vremensko razdoblje navesti ulagače na rizičnije investicije, kao što su dionice ili korporativni dugovi.

To je dovelo do straha od napumpavanja cijena dionica, posposebno bice otkako se prošle nedelje na Wall Streetu Dow Jones indeks po prvi puta u istoriji probio iznad psihološki važne granice od 17.000 bodova, a na rekordnim nivoima kreće se i obuhvatniji S&P 500 indeks.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *