Slučaj “Trend”: Blamaža berze i države: Amerikanci ne mogu do svojih akcija

Dodajte komentar

Izvor: vijesti.me

Od “reformskog dostignuća” crnogorsko tržište kapitala moglo bi postati velika blamaža Crne Gore, ali i težak usud investitora koji se odluče ili prevare za kupovinu akcija domaćih kompanija.

Nekoliko američkih investicionih fondova koji su, tokom proteklih sedam mjeseci, stekli na berzi kontrolni paket akcija investicionog fonda Trend, kupujući ga za iznos veći od 7,5 miliona eura, mjesecima ne mogu uživati sva prava po osnovu svojine, iako su u registru Centralne depozitarne agencije (CDA) odavno upisani kao legalni vlasnici akcija tog fonda.

Sa domaćim i nekoliko regionalnih investitora, američki fondovi Kingstown Partner Master, Frontaura Global Frontier Fund, Newtyn Partners, Kinstown Partners II, Frontier Market Select Fund II kontrolišu više od 50 odsto akcija fonda Trend, kao i sto postotno vlasništvo u istoimenom društvu za upravljanje fondom (DZU).

Ovlašćeni predstavnici njihovog DZU se, međutim, čitav mjesec nijesu mogli legitimisati kao vlasnici 66 odsto akcija zavisnog društva PLC Morača (bivši Titeks), sto postotni vlasnici hotelske kompanije Trend Korali i kao manjinski akcionari Jugopetrola.

Glavni razlog za to je što se u zvaničnoj evidenciji Centralno registra Poreske uprave i dalje navodi ime Mihaila Madžarovića, bivšeg direktora, a ne Ljuba Anđelića, novog direktora DZU koji potpisuje punomoćja. Skupštine Jugopetrola i Trend Korala su upravo iz tog razloga odgođene, dok je uprava PLC Maroča (direktori koje je postavio Madžarović) prošle sedmice na ivici incidenta priznala punomoćja bivšeg direktora fonda u likvidaciji i u potpunosti ignorisala nove vlasnike. Poslije podnesenih prijava i policija se uključila u istragu ovog slučaja.

“Vjesti” su pitale glavne institucije na tržištu kapitala da li očekuju da će se ovi problemi odraziti na strane investicije. Iz Montenegroberze su istakli neophodnost efikasnijeg rješavanja nastale situacije u formalizaciji vlasničkog odnosa i upravljanja imovinom fonda Trend.

“Trenutna situacija i odugovlačenje promjena – definisanja ovlašćenih lica od nadležnih institucija, može ostaviti negativne posljedice u pravcu percepcije investitora i zaštite prava akcionara”, saopštili su iz Montenegroberze.

Član Komisije za hartije od vrijednosti zadužena za nadzor rada fondova Azra Šehović kazala je da je KHOV ono što je bilo u njegovoj ingerenciji uradio u skladu sa Zakonom.

“To je u nadležnosti drugih državnih organa”, dodala je Šehović. I u CDA smatraju da nijesu prava adresa za ove probleme.

Zbog problema Amerikanci već smanjili investicije

Aleksandar Jovović iz brokersko- dilerske kuće “Bull and Bear ” koja zastupa ove američke investitore ocijenio je za “Vijesti” “da dešavanja oko preuzimanja upravljanja nad fondom Trend i PLC Morača već negativno utiču na povjerenje u institucije sistema.

„Naši klijenti iz Amerike poslednjih par mjeseci su značajno smanjili nivo investicija. Mislim da institucije sistema nisu smjele da dozvole da dođe do ovakve situcije već su na vrijeme morale da reaguju i zaštite privatnu svojinu.

Takođe, že li m da vjerujem da će se ovi problemi razriješiti u najkraćem roku kako šteta ne bi bila značajno veća“, naveo je Jovović.

Njemu nije poznato da je neko “sa više od 50 odsto vlasništva u nekoj velikoj i značajnoj kompaniji ili fondu imao ovako dugo problema da preuzme upravljanje nad svojom imovinom”.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *