ECB pod sve većim pritiskom zbog jakog eura

Dodajte komentar

Izgleda da su se pritisku na Evropsku centralnu banku da preduzme mjere protiv konstantno jakog eura pridružili i vodeći industrijalci.

Naime, Fabris Brežer, izvršni direktor Airbusa, izjavio je da bi ECB trebalo da interveniše kako bi smanjila vrijednost eura u odnosu na dolar za 10%, odosno sa 1,35 dolara za euro na 1,25. “Evropa ne smije biti jedina eknomska zona u svijetu koja svoju valutu ne doživljava kao svojevrsno oružje… za jačanje ekoenomije”, rekao je on Fajnenšl Tajmsu.

Ovi komentari g. Brežera koincidiraju sa pozivima MMF-a i brojnih političara, a posebno francuskih, da Banka sprovede program kvantitativnog popuštanja kako bi stopirala usporavanje inflacije i eknomskog rasta i oslabila euro.

Međutim Benoa Kure, član upravnog odbora ECB, izjavio je da nije mudro da se tako eksplicitno utiče na slabljenje evropske valute, jer su kursne razlike postavljene na globalnom nivou i ne može ih svako mijenjati kako želi. On inače pripada onoj struji stručnjaka koja smatra da kvantitativno popuštanje ne bi bilo efikasno, jer je tržište eurozone finansirano od strane banaka a ne finansijsksih tržišta, kao u SAD.

To međutim nije jedini problem. U eurozoni čak ne postoji ni nepodijeljena podrška slabljenju eura. Naime Njemačka smatra da je monteranoj uniji potrebna stabilna valuta, kakvu baš sada ima. No, teško će ovo objašnjenje biti prihvaćeno od strane Airbusa koji svoje letjelice prodaje u dolarima.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *