Gdje će slovenački ulagači sa parama od Merkatora

Dodajte komentar

Prodaja Mercatora je najvećim dioničarima, većinom bankama već donijela svježih 172 miliona eura, a mali dioničari bi putem javne ponude novac od prodaje trebali imati do jeseni.

Dodatan novac dolazi na tržište kroz isplatu dividendi, odlučeno je da će se dioničarima Save Re u roku od 60 dana isplatiti 4,4 miliona eura. I gdje onda uložiti taj svježi kapital?
′′Očekujem, da će slovenački ulagači nešto novca preseliti na srpsko tržište, što će pozitivno uticati na likvidnost toga tržišta i na rast cijena dionica.′′ Matej Rigelnik, NLB

′′Sve zavisi o riziku, kojeg pojedinac želi prihvatiti. Niske kamatne stope za depozite potiču pojedince sa viškom sredstava na alternativna ulaganja i na ulaganja u dionice, što je teoretski posmatrano logična odluka. Međutim, investitori bi trebali biti svjesni da njihove odluke donose određeni rizik, trebaju biti oprezni da ne nalete na neki “balon′′ navodi analitičar Matej Šimnic iz Alta Investa.

Banke u Sloveniji su u protekloj godini dana prepolovile kamatne stope na depozite, za one depozite koji su kraći od godinu dana u prosjeku se plaća samo jedan posto.

′′Dodatna likvidnost koja se pojavljuje radi visokih dividendi, preuzimanja i sve veći interes za slovenske dionice, nedvosmisleno će imati pozitivan utiecaj na kretanje cijena na Ljubljanskoj burzi. Pred kraj godine, može se očekivati više premija od preuzimanjana na Ljubljanskoj berzi,′′ kaže Matej Rigelnik iz NLB.

′′Radi izuzetno niskih kamatnih stopa ne savjetujemo pretjerano izlaganje ulaganjima sa fiksnim prinosom (depoziti, obveznice…). Takođe, vrednovanja razvijenih tržišta kapitala znatno su iznad istorijskih prosjeka, što znači da se ulagači u srednjem roku, nažalost ne mogu nadati iznadprosječnom povratu.′′ Slovenske dionice ostaju atraktivna investicija, međutim zbog značajnog rasta u posljednjih godinu dana njihov potencijal je smanjen. ′′Beogradska, Sarajevska i Banjalučka berza još uvijek nisu reagovale na opšte trendove na razvijenim tržištima kapitala. Procjenjujemo da je Beogradska berza najperspektivnija. Tamošnja Vlada, koja je orjentisana na sprovođenje reformi s većinom u parlamentu, povoljni makroekonomski pokazatelji i povoljno vrednovanje srpskih blue chip dionica, prije ili kasnije će dovesti do preporoda spomenutog tržišta. Očekujem, da će se dosta novaca slovenačkih ulagača preseliti upravo na ovo tržište, što će imati pozitivan uticaj na likvidnost tržišta i na rast cijena dionica.′′

Takođe, Marko Bobmač iz NLB fondova poziva ulagače da budu razumni: ′′Istorija nas uči da su investitori, u prosjeku najviše skloni dionicama u trenutku euforije i pohlepe kad su vrijednosti dionica blizu svog maksimuma. Slovenačke dionice, su tako prije dvije godine bile potpuno neatraktivne za ulagatelje, danas, nakon rasta slovenačkog  indeksa od gotovo 60 posto i nedavnih događanja oko preuzimanja, interes za slovenačke dionice je porastao. Zato savjetujemo ulagačima kada se radi o ličnim finansijama da izbjegnu emocionalne reakcije, jer finanijske odluke temeljene na emocijama vode do neoptimalne alokacije imovine.′′

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *