Pejović dostavio ponudu radnicima: Zapošljavanje preko agencija, plate ostaju iste

Dodajte komentar

Nakon što je Vlada juče usvojila Socijalni program za Kombinat aluminijuma Podgorica KAP Vikend novinama je jedan od radnika fabrike, koji je želio da ostane anoniman, kazao da su dobili ponudu novog vlasnika Veselina Pejovića.

“Dostavljeni su nam ponuda i uslovi novog vlasnika. U KAP-u ostaje 550 radnika, dok će 168 biti višak. Radnici ostaju zaposleni preko agencije za posredovanje zaposlenih, smjenski rad je sa pet smjena smanjen na četiri, mada će jedna posebna institucija nadgledati radnike i donijeti odluku da li treba vratiti rad u pet smjena” objasnio je radnik KAP-a.

Prema njegovim riječima, plate će ostati u prosjeku iste kao i ranije, tj. oko 670 eura.

Kako je CdM juče objavio Vlada je osvojila Socijalni program za KAP i njegove firme Preradu i Kovačnicu, prema kojima će otpremine iznositi od 6.000 eura do 18.000 eura, u zavisnosti od godina života. Prosječna otpremnina iznosiće 14.000 eura, a radnici su tražili da prosjek bude 20 hiljada.

Radnici su juče bili nezadovoljni i prijedlogom Pejovića o uslovima budućeg angažmana i Vladinim predlogom za otpremnine.

U najvećoj radničkoj organizaciji u KAP-u Sindikatu Aluminijuma nezadovoljni su ponuđenim uslovima i otpremninama, ali svoj konačni stav zauzeće tek u ponedjeljak kada svi radnici budu upoznati sa ponuđenim uslovima, pišu Vijesti.

Ponuđeni socijalni program, prema informacijama Vijesti, važiće do 1. novembra ove godine.

Predsjednica Sindikata KAP Sandra Obradović saopštila je da je većina radnika nezadovoljna ponuđenim otpremninama čiji je prosjek daleko od traženih 20.000 eura, ali i ponuđenim uslovima rada od strane budućeg poslod avca .

„Katostrofa će biti zapošljavanje ljudi preko agencije. To znači da će ti radnici biti pod konstatnim pritiskom i strahom od mogućeg gubitka posla.

Na taj način suzbiće se potencijalno bilo kakav vid bunta ili otpora prema eventualnim nepravilnostima“, ocijenila je Obradović.

Budući da već od ponedjeljka počinje upisivanje za dobrovoljni odlazak iz kompanije, Obradović smatra da su radnici pod dodatnim pritiskom jer u roku od svega tri dana treba da se izjasne iako nijesu ponuđeni zadovoljavajući uslovi rada niti otpremnine.

Pejović do narednog četvrtka za kupovinu imovine KAP-a mora da uplati 28 miliona eura.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *