Čelnik Vatikanske banke podnosi ostavku

Dodajte komentar

Predsjednik Vatikanske banke Ernst von Freyberg trebao bi odstupiti iduće sedmice zbog rezultata istrage afere koja je prijetila gašenjem te institucije, piše Financial Times. Istragu je podstakao papa Franjo.

Njemačkog advokata i menadžera von Freyberga na čelo Instituta za religijska istraživanja (Istituto per le Opere di Religione – IOR), kako glasi službeno ime institucije poznatije kao Vatikanska banka, imenovao je papa Benedikt XVI. prošle godine, prije nego se odrekao papinstva.

“Ovo je kraj prve faze. Druga faza bit će integracija Instituta u novu finansijsku strukturu Vatikana, ali za to će trebati više vremena”, izjavila je za Financial Times osoba upoznata sa situacijom koja je željela ostati anonimna.

Prilikom imenovanja von Freyburga neki vatikanski insajderi zamjerali su mu nedostatak bankarskog iskustva i nedovoljan ugled na međunarodnoj sceni.

Neki viši savjetnici pape Franje zalažu se privatno za neke uticajnije osobe koje bi mogle pomoći Vatikanskoj banci da se oslobodi reputacije netransparentne banke koja ima malo razumijevanja za vanjski svijet.

Prošlomjesečno imenovanje Juana Zarate, bivšeg američkog protivterorističkog savjetnika za unutrašnjeg finansijskog nadzornika u Vatikanu jedan je korak u smjeru koji je odabrao papa Franjo – okupiti oko Instituta  visoko kvalitetne savjetnike.

U Vatikanu se takođe vodi žestoka rasprava oko toga treba li uopšte Svetoj Stolici banka koja posluje s građanstvom, tvrde upućeni. Godišnji izvještaj, koji bi trebao biti objavljen iduće sedmice, predviđa puno uže bankarske operacije, ali neki savjetnici zalažu se za dodatno sužavanje aktivnosti.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *