Predstavnici Vlade i A2A pregovarali o konverziji duga od 45 miliona eura

Dodajte komentar

Delegacija italijanske kompanije A2A, predvođena novim izvršnim direktorom Valerijom Kameranom, pregovarala je juče sa delegacijom Vlade, na čelu sa vicepremijerom Vujicom Lazovićem i ministrom ekonomije Vladimirom Kavarićem, saznaje Dan. 

Italijani i Vlada, kao najveći akcionari Elektroprivrede, raspravljali su nekoliko suštinskih pitanja, prije održavanja skupštine akcionara EPCG.

Skupština akcionara Elektroprivrede, koja je trebalo da se održi u ponedjeljak, odložena je po drugi put, sada za 17. jul, a suštinska pitanja o kojima se mjesecima vode pregovori su ugovor o menadžmentu sa A2A, koji ističe ove godine, konverzija duga od 45 miliona i snabdijevanje Kombinata aluminijuma električnom energijom.

Prema informacijama Dana, na odlaganje sjednice su uticale i nedavne promjene u vrhu menadžmenta A2A. Italijani su sredinom ovog mjeseca izabrali novi odbor direktora, na čijem čelu je Đovani Valoti, dok je Kamerano imenovan za novog izvršnog direktora, što je takođe odložilo komunikaciju između italijanske kompanije i Vlade.

Prema zakonu o budžetu, EPCG je trebalo da izvrši konverziju 45 miliona eura poreskog duga u akcijski kapital do kraja prvog kvartala ove godine. Konverzija duga je krajem prošle godine bila uslov SDP-a za podršku zakonu o budžetu za 2014. Taj amandman je podnio Damir Šehović (SDP). U međuvremenu, A2A je poslala model konverzije, koji predviđa emisiju akcija za postojeće dioničare po cijeni od 0,01 euro, gdje oni ne bi iskoristili pravo kupovine. Vlada je najprije prihvatila taj prijedlog, ali se nakon ponovnih konsultacija odlučila na konverziju po uobičajenoj praksi, koju predviđa zakon o budžetu.

Prema Šehovićevom predlogu, Vlada bi za 45 miliona trebalo da dobije dva odsto akcija, što znači da bi nakon te transakcije imala 57 odsto akcija, dok bi se udio Italijana smanjio za isti procenat i pao na 41,7 odsto. Isti odnos bio bi i da je prihvaćen prijedlog Italijana.

Na dnevnom redu pregovora biće i zahtjev novog vlasnika KAP-a Veselina Pejovića da mu se omogući kupovina električne energije po cijeni od 38 eura za megavat sat, zajedno sa prenosom.

Uz to, predstavnici Vlade i italijanske kompanije, koja je prije pet godina kupila 43,7 odsto akcija EPCG za 430 miliona eura, treba da dogovore da li će biti produžen ugovor o menadžmentu, koji je prepušten A2A, ili će doći do novih promjena. Generalni direktor A2A Renato Ravaneli je, na nedavnoj skupštini akcionara A2A, kazao da je pravo vrijeme da donesu odluku o mogućoj prodaji akcija u EPCG. 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *