Blackphone, pametni uređaj za paranoike i ljubitelje privatnosti, ponovno u prodaji

Dodajte komentar

Na prošlom World Mobile Congressu predstavljen je Blackphone, zajednički poduhvat kompanija Silent Circle i Geeksphone kojem su “sigurnost i privatnost najbitniji od svega”, kako glasi pitch vrlo pogodno tempiran u vrijeme kada je fama oko NSA i tehnoloških kompanija koje su s njom sarađivale bila na vrhuncu. Uređaj je vrlo brzo rasprodat, a želite li svoj primjerak, ovog mjeseca opet kreće u prodaju.

Silent Circle kompanija je koja pruža usluga enkriptirane komunikacije za mobilne uređaje, a Blackphone je lansirala u saradnji s Geeksphoneom, koji se najčešće spominje kad je riječ o uređajima na Firefox OS-u. Telefon su predstavili kao svoj bunt protiv “pravila igre” koje nameću veliki igrači i oglašivači, skupljajući informacije i prateći ponašanje korisnika dok koriste.

Riječima Phila Zimmermana iz Silent Circlea, BlackPhone se izdvaja iz konkurencije upravo zbog svog “porijekla”.

Blackphone radi na posebnom Androidu, nazvanom PrivatOS (a kako li drukčije) s ugrađenom podrškom za enkripciju glasovnih i video poziva te poruka, a automatski i sprječava odavanje osobnih informacija pri spajanju na WiFi. Povećan je i nivo kontrola nad dopuštenjima koja koriste aplikacije i to preko posebnog Security centra u telefonu, a takođe može koristiti i privatni način pretraživanja interneta.

Sam uređaj dolazi uz dvije godine pretplate na Silent Circle, kako javlja Cnet, te SpiderOak anonimni prostor za pohranu u oblaku za savršen “inkognito” ugođaj.

Gledajući hardverski, riječ je o prilično standardnom modelu, s 4,7-inčnim HD IPS zaslonom, procesorom 2 GHz Nvidia Tegra 4i CPU, 16 GB prostora za pohranu, te crnim dizajnom oštrih linija koji bi vas trebao uvjeriti da je riječ o ozbiljnom uređaju koji će vas zaštititi od svih prisluškivanja.

Cijena Blackphonea je 629 dolara.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *