Zašto zaposleni u Eplu nisu željeli da ručaju s Jobsom

Dodajte komentar

David Black radio je u Appleu gotovo 12 godina prije nego je napustio kompaniju i pokrenuo svoj startup. U razgovoru za Business Insider otkrio je nekoliko zanimljivosti o pokojnom čelniku Applea Steveu Jobsu i njegovom odnosu sa zaposlenima.

Kako tvrdi Black, u Appleu niko za vrijeme ručka nije želio sjediti za istim stolom s Jobsom iz jednostavnog razloga što je često imao običaj zaposlene pitati – na čemu tačno rade. Restoran se u pravilu ispraznio za 15-20 minuta kada bi se čelnik kompanije pojavio u njemu, jer za razgovor s njime uvijek je trebalo biti dobro pripremljen.

Inače, jedna od prvih stvari koje uče zaposlene u Apple je da moraju uvijek znati dobro objasniti na čemu redu i koji je njihov posao.

Black je otkrio i par anegdota o zaposlenima koji su se Jobsom susreli u liftu. Jednom prilikom Jobs je u liftu pitao jednog pripravnika čime se bavi, a on mu je odgovorio da radi na kontroli kvaliteta proizvoda. Jobs mu je zatim kazao: “Zašto se spuštaš dolje? Trebao bi se vratiti nazad svome poslu!”. Pripravnik je navodno problijedio od straha, ali Jobs mu je zatim ipak rekao kako se samo šali.

“To je jedan od razloga zašto niko nije želio biti u blizini Stevea. Tada ste uvijek trebali dobro reagovati na mjestu”, kaže Black.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *