Ko masovno kupuje španske nekretine

Dodajte komentar

Azijski investitori su u prvoj polovini ove godine uložili 368 miliona eura u špansko tržište nekretnina, piše španski ekonomski dnevnik “Ekspansion”.

Takvi podaci su znatno viši u odnosu na cijelu 2013. godinu, kada su azijski investitori uložili 50 miliona eura, prenijela je kineska novinska agencija “Sinhua”, dodajući da bi obim tih investicija u preostalom delu 2014. mogao porasti na 550 miliona eura.

Prošle godine je, međutim, samo jedna akvizicija bila važna u Španiji, a to je ugovor kojim je kineska grupacija GPRO preuzela Hotel “Valparaiso” na Majorci za sumu od 50 miliona eura.

U ovoj godini, azijski investitori su planirali zaključivanje tri transakcije, među kojima je kupovina jedne od najviših zgrada u Madridu, Edifisio Espanja, čije preuzimanje planira kineski milioner Vang Đanlin, zatim kupovina Edifisio Estel u Barseloni i kupovina Palasio Casa del Konde de Sediljo u Madridu.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Suvereni i penzioni fondovi su glavni azijski investitori u Španiji, poput Investicione korporacije vlade Singapura (GIC), zatim Investicione korporacije Kine (CIC) i Nacionalni penzioni fond Južne Koreje.

Kako zaključuje španski list, cijene nekretnina u Španiji su izuzetno privlačne, a azijski investicioni fondovi jako dobro znaju kada je vrijeme za investicije.

Cijene nekretnina u Španiji su znatno pale posle pucanja balona nekretnina u 2008. godini. Španija je u trećem tromjesečju prošle godine izašla iz recesije, a za ovu godinu vlada u Madridu očekuje privredni rast od 1,2 odsto.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *