Još jednom odložena skkupština akcionara EPCG: Novi datum 17. jul

izvor: analitika.me

Redovna skupština akcionara Elektroprivrede (EPCG), koja je bila zakazana za ponedjeljak i na čijem dnevnom redu je odluka o pretvaranju poreskog duga od 45 miliona EUR u akcijski kapital, odložena je za 17. jul.

Redovna Skupština akcionara bila je prvobitno zakazana za 27. jun, ali je pomjerena za 30. jun, a dnevni red je proširen sa četiri nove tačke, među kojima je i odluka o pretvaranju duga u akcijski kapital.

O toj odluci trebalo je da se raspravlja na vanrednoj Skupštini akcionara 11. aprila koja je odložena jer se nijesu pojavili predstavnici države. Vlada, kako je tada objašnjeno, nije dobila saglasnost italijanskog partnera A2A za pozitivno izjašnjavanje o predloženim tačkama dnevnog reda.

Tada je trebalo da se donese odluka o naplati 45 miliona poreskog duga Elektroprivrede i o tome da li će vlasnik nikšićkog Uniproma Veselin Pejović dobiti struju za Kombinat aluminijuma (KAP) po traženih 38 EUR za megavat sat.

Vlada je trebalo da kroz dokapitalizaciju naplati poreski dug EPCG do 31. marta, na osnovu amandmana poslanika Socijaldemokratske partije (SDP) Damira Šehovića, koji je postao sastavni dio Zakona o budžetu.

Italijanska A2A koja ima 43,7 odsto akcija u EPCG, za plaćanje tog duga predložila je emisiju akcija za postojeće akcionare po cijeni od jedan cent, pri čemu A2A neće koristiti pravo na upis svog dijela akcija. Po trenutnoj nominalnoj cijeni akcije vrijede 45 miliona.

Za donošenje odluke o pretvaranju duga u akcijski kapital i emisiju dionica po osnovu pretvaranja duga u akcijski kapital biće neophodni glasovi dvije trećine akcionara.

Nakon završene transakcije strukturu akcijskog kapitala u EPCG bi bila da država Crna Gora ima 56,96 odsto, A2A 41,7 odsto, a manjinski akcionari 1,34 odsto akcija.

Država sada ima 55 odsto udjela, a A2A 43,7 odsto.

Check Also

IRF organizuje konferenciju “Izvori finansiranja zelene i digitalne tranzicije i unapređenja infrastrukture sjevernog regiona”

Uz podršku Delegacije EU u Crnoj Gori i Kancelarije za evropske integracije, 29-30. novembra u …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *