Za otpremnine u KAP-u 10 miliona iz budžeta

Dodajte komentar

Otpremnine za zaposlene u Kombinatu aluminijuma Podgorica biće na nivou onih iz Željezare, odlučeno je na jučerašnjoj sjednici Vlade.

Za radnike Željezare u stečaju otpremnine su bile od šest do 22,5 hiljada sa stambenim fondom, prenosi Dan.

Tačan podatak kolike će biti minimalne, maksimalne i prosječne otpremnine iz Vlade se juče nije mogao dobiti, ali, prema onome što su rekli sindikalcima na sastanku početkom sedmice, ta suma neće biti veća od 10,5 miliona. Sa 10,5 miliona za 718 radnika, prosječna otpremnina će biti 14,6 hiljada eura.

Dan je objavio tri radne verzije socijalnog programa, od kojih je, prema nezvaničnim informacijama jedna usvojena na jučerašnjoj sjednici.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Prema tim verzijama, predočenim sindikatu Aluminijuma i sindikatu KAP-a početkom sedmice, prosječna otpremnina će biti od 12,5 do 13,6 hiljada eura, odnosno za nju će se iz budžeta izdvojiti od devet do 9,9 miliona eura.

Iako iz Vlade navode da će socijalni program biti kao u Željezari, visina otpremnine će se za radnike KAP-a određivati prema godinama starosti, umjesto kao što je često slučaj prema radnom stažu. Oni, za razliku od jednog broja željezaraca, neće dobiti pare iz stambenog fonda, već će isplata tih sredstava zavisiti od ishoda stečaja i priznanja tih potraživanja.

Minimalna otpremnina, prema ponudi Vlade, biće za zaposlene koji imaju do 30. godina i iznosiće pet do šest hiljada. Za radnike od 30. do 39. godina iznosiće od šest do 12 hiljada, od 40. do 50. godina od 11 do 17 hiljada, od 51. do 60. godina od 11 do 19 hiljada, dok će za radnike koji imaju preko šest decenija otpremnine iznositi od šest do 14 hiljada.

Radnici KAP-a Sindikat Aluminijuma, na čijem čelu je Rade Krivokapić, tražio je da otpremnine u prosjeku budu 19,3 hiljade, dok je sindikat KAP-a, kojim predsjedava Sandra Obradović, tražio da budu od 10 do 21 hiljade eura.

Sindikati zahtijevaju da socijalni program traje do kraja godine, što je Vlada uvažila, jer u julu treba da uđe novi vlasnik, koji tek treba da ponudi uslove za ostanak na poslu.

Vlasnik Uniproma Veselin Pejović, bi prema ugovoru, trebalo da uplati 28 miliona eura do 10. jula i definitivno preuzme upravljanje aluminijumskom fabrikom. Prema njegovom planu, višak je 418 radnika.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *