Državna pomoć prošle godine 100,3 miliona eura – 140 odsto više nego 2012

Dodajte komentar

Izvor: RTCG.me

U Crnoj Gori je prošle godine ukupno dodijeljeno oko 100,3 miliona eura državne pomoći, skoro 2,5 puta više nego 2012.

U Izvještaju o dodijeljenoj državnoj pomoći u prošloj godini, koji je danas razmatrala Vlada, navedeno je da je neprijavljena državna pomoć iznosila 546,88 hiljada eura, što je znatno manje nego 2012.

»Procenat državne pomoći u bruto domaćem proizvodu (BDP) povećan je sa 1,33 odsto u 2012. na 3,03 odsto u prošloj«, navodi se u izvještaju.

Apsolutni iznos horizontalne državne pomoći je u prošloj godini u odnosu na 2012. povećan 173,86 odsto.

“Udio dodijeljene državne pomoći za spašavanje i restrukturiranjeje posljedica je aktiviranja i isplate garancija prema VTB i OTP banci u korist Kombinata aluminijuma Podgorica, u bruto iznosu od 102,78 miliona eura«, objašnjeno je iz Vlade.

Ostale isplate po osnovu garancija odnose se na otplatu duga po garanciji za preduzeće Mi-Rai Nikšić prema Hipotekarnoj banci u iznosu od 1,69 miliona eura, za Fabriku elektroda Piva (FEP) prema Erste banci, u iznosu od 1,65 miliona i za preduzeće Lenka Bijelo Polje prema Hypo Alpe Adria banci u iznosu od 580 hiljada eura.

Apsolutni iznos dodijeljene sektorske državne pomoći u prošloj godini je 27,65 odsto veći u odnosu na 2012, dok je regioonalna pomoć iznosila 846,5 hiljada eura.

Regionalna državna pomoć se dodjeljuje u cilju podsticanja razvoja manje razvijenih, odnosno nerazvijenih područja – regiona i usmjerena je na ublažavanje strukturnih problema i regionalne neravnomjernosti u razvoju. Ova kategorija državne pomoći, kako je navedeno, podrazumijeva mjere koje podstiču ekonomsku aktivnost, sa ciljem smanjenja ekonomskih, prirodnih, socijalnih i drugih razlika u tim područjima.

Na osnovu Programa podsticanja razvoja konkurentnosti preduzetnika, mikro, malih i srednjih preduzeća u sjevernom regionu Crne Gore i manje razvijenim opštinama, Ministarstvo ekonomije dodijelilo je pomoć od oko 18,22 hiljade eura.

Ministarstvo održivog razvoja i turizma je dodijelilo pomoć u iznosu od oko šest hiljada eura.

»Navedeni iznos odnosi se na dodijeljivanje regionalne državne pomoći na osnovu Investicionog plana Ski Resorta Kolašin 1450 u cilju povećanja turističke ponude sjevernog regiona a ujedno i podsticanja razvoja određene regije Crne Gore«, objašnjeno je u Izvještaju.

Ministarstvo kulture je dodijelilo pomoć od oko 787,27 hiljada eura emiterima, odnosno elektronskim medijima u cilju stvaranja uslova za njihovu tranziciju u zakonom uređen i ekonomski održiv sektor.

Državna pomoć dodijeljena sektoru poljoprivrede je posebno prikazana, a ukupan iznos pomoći u poljoprivredi u prošloj godini iznosi oko 758,46 hiljada eura.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *