Izvršni direktor Holandske konstituence posjetio CBCG

Dodajte komentar

Guverner Centralne banke Crne Gore Milojica Dakić sa saradnicima sastao se danas sa izvršnim direktorom Holandske konstituence u Svjetskoj banci Frankom Hemskerkom, koji je u posjeti Crnoj Gori.

Tema sastanka je bila aktuelna ekonomska situacija u CrnojGori i podrška koju Svjetska banka pruža CBCG i našoj zemlji .

Zaključeno je da saradnja CBCG i Svjetske banke u proteklim mjesecima bila intenzivna, a da su rezultati pozitivni. Hemskerk je kazao da Crna Gora ima kapaciteta da zahtijeva jaču podršku Svjetske banke u budućem periodu.

Guverner CBCG je iskazao uvjerenost da je crnogorska ekonomija izašla iz recesije. On je naveo da je finansijski sektor stabilan, a da se u bankarskom bilježi rast aktive, kapitala i depozita, te da su likvidnost i solventnost konstantno iznad propisanog nivoa, pozajmice su smanjene, a nivo nekvalitetnih kredita nešto niži, kao i nivo kredita koji kasne sa otplatom. Zabrinjavaju nelikvidnost realnog sektora, nivo nekvalitetnih kredita i viskoke kamatne stope.

Guverner je naglasio da je 2013. bila godina ekonomskog oporavka, kao i da se ti trendovi nastavljaju i u 2014. U 2013,  BDP je porastao 3,5 odsto, a u ovoj godini Ministarstvo finansija procjenjuje dosadašnji rast na 2,3 odsto i očekuje da on bude na prošlogodišnjem nivou. Inflacija već nekoliko mjeseci ima negativan predznak i trenutno je -1,3 odsto.

Crna Gora je članica Holandske konstituence koja u grupaciji Svjetske banke i MMF-u zastupa crnogorske interese i u čijem se sastavu nalazi još 14 zemalja: Holandija, Belgija, Luksemburg, Jermenija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Izrael, Makedonija, Bugarska, Kipar, Gruzija, Moldavija, Rumunija i Ukrajina.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *