Ne plaćaš porez, zaboravi na vožnju

Dodajte komentar

Utajivači poreza u Njemačkoj bi osim novčanih i drugih kazni mogli da budu suočeni i sa zabranom vožnje, što se ocjenjuje kao posebno teška mjera.

”Ako jedan bogati stomatolog ne bude smio da vozi svoj ‘porše’ šest mjeseci, to će ga pogoditi mnogo više nego novčana kazna”, smatra ministar pravde njemačke pokrajine Sjeverna Rajna Vestfalija Tomas Kučati, iz redova socijaldemokrata.

On je u izjavi za ”Rajniše Post”, pred konferenciju njemačkih pokrajinskih ministara pravde, ocijenio da novčane kazne za bogate ljude nisu dovoljno efikasne i da bi uvođenje društveno-korisnog rada za ”poreske grešnike”, umjesto uslovnih kazni, takođe, moglo biti interesantno.

Kada je riječ o utajivačima poreza u Njemačkoj, jedan od poslednjih primjera, koji je privukao ogromnu medijsku pažnju, bio je slučaj bivšeg predsjednika fudbalskog kluba Bajern Ulija Henesa, koga je sud u Minhenu zbog utaje poreza osudio na 3,5 godine robije zbog višemilionske utaje poreza.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Henes je tokom suđenja priznao da je utajio 27,2 miliiona eura, tako što je sakrio svoje bogatstvo na bankovnim računima u Švajcarskoj, istovremeno se baveći berzanskim poslovima.

Tužžilaštvo je smatralo da Henes zaslužuje zatvorsku kaznu jer je njegovo priznanje bilo nepotpuno.

Iz tog razloga nije ispunio uslove za amnestiju po njemačkim poreskim zakonima koji su propisani tako da “motivišu” na priznanje one koji su izbjegavali plaćanje poreza.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *