Odložena Skupština akcionara Jugopetrola

Dodajte komentar

Skupština akcionara Jugopetrola otkazana je zbog nedostatka kvoruma, a zbog takve odluke najviše su izgubili dioničari koji su prodavali akcije uoči i na dan održavanja redovne skupštine. Poslednje sedmice prodato je skoro dvije hiljade akcija za 19 hiljada eura, a u četvrtak, kada je trebalo da se održi skupština prodato je hiljadu i po.

Dioničari koji su prodavali akcije uoči i na dan kada je trebalo da se održi skupština ostali su bez dividende, koja je trebalo da im se isplati ubrzo nakon održavanja skupštine akcionara. Oni su prodajom uoči skupštine htjeli da zarade od prodaje akcija i da im se isplati dividenda, jer se novi vlasnici akcija mogu upisati u CDA tri radna dana nakon kupovine. Dividenda je trebalo da se isplati preko Prve banke, zbog čega su juče i prekjuče, dioničari koji nijesu znali za odlaganje, u tu banku dolazili i tražili isplatu dividende.

Skupština je odložena zbog nedostatka kvoruma, a prema Zakonu o privrednim društvima za kvorum je potrebno prisustvo najmanje polovine vlasnika dionica. Većinski vlasnik Jugopetrola je grčki Helenik petroleum, koji ima 54,35 odsto akcija, što znači da bez njihovog dolaska nema kvoruma. „Dan” je pokušao da od Jugopetrola dobije objašnjenje zašto se Grci nijesu pojavili na skupštini koja je zakazana prije više od mjesec dana, ali juče u preduzeću nije bilo nikog osim obezbjeđenja.

Nova skupština biće zakazana u roku od 30 dana, a prema informacijama medija, postoji mogućnost da se sjedište kompanije preseli u Podgoricu.

Na skupštini akcionara trebalo je da se razmatra odluka o raspodjeli dobiti za prošlu godinu, usvajanje prošlogodišnjeg izvještaja o poslovanju Jugopetrola, kao i finansijskih i konsolidovanih finansijskih izvještaja. Na dnevnom redu je i donošenje odluka o izboru nezavisnog revizora za ovu godinu, kao i o razrješenju i izboru članova odbora direktora Jugopetrola.

Jugopetrol je prošlu godinu završio sa neto profitom od 4,6 miliona, 10,8 odsto većim nego 2012. Poslovni prihodi kompanije na kraju decembra iznosili su 183,4 miliona eura, a rashodi 179,1 milion.

Većinski vlasnik Jugopetrola je od kraja 2002. godine grčki Helenik petroleum, sa 54,35 odsto akcija. Fizička lica posjeduju 16,3 odsto, dok MIG i Trend imaju 9,2 odnosno šest odsto dionica.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *