Oprez: Najviše falsifikata od pet i 200 eura

Dodajte komentar

Od početka ove godine do danas registrovano je 145 falsifikovanih novčanica eura, što je tri puta više nego u istom periodu prošle godine, saopštili su iz Centralne banke Crne Gore i upozorili građane na oprez i provjeru karakteristika zaštite.

Direktor Trezora Centralne banke Todor Cicmil za Pobjedu je kazao da je u ovoj godini u Centralnoj banci obrađeno 76 komada falsifikata apoena od pet eura, tri od 10 eura, 14 komada od 20 eura, 15 komada od 50 eura, 17 komada od 100 eura, 19 komada od 200 eura i jedna novčanica od 500 eura.

„Tokom istog perioda 2013. godine, obrađeno je 55 komada falsifikata novčanica eura jedna novčanica od 10 eura, 10 od 20 eura, 21 od 50 eura, 14 od 100 eura i devet od 200 eura“, podsjetio je Cicmil.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

„U ovoj godini u Centralnoj banci obrađeno je 53 komada kovanica 47 od dva eura, četiri od jednog eura, dva od 0,50 eura. U istom periodu prethodne godine bilo je 127 komada (97 od dva eura, 20 od jednog eura, 10 od 0,50 eura)“, rekao je Cicmil.

S obzirom na to da se nalazimo na početku turističke sezone, pojašnjava direktor Trezora CBCG, tek kasnije možemo adekvatno sumirati statističke pokazatelje za ovo ljeto.

„U toku turističke sezone, kada je priliv novca na najvišem nivou, javlja se i najveći broj falsifikata otkrivenih u platnom prometu. Naravno, uvijek postoje izuzeci, a važno je navesti da se iz dosadašnjeg iskustva, u Crnoj Gori, najčešće pojavljuju falsifikati dobre izrade proizvedeni u drugim zemljama“, istakao je Cicmil.

Statistički gledano, za razliku od zemalja EU, gdje su najčešći falsifikati apoena od 20 i 50 eura, u Crnoj Gori je situacija drugačija.

„Međutim, važno je napomenuti da količina i apoenska struktura falsifikata eura u Crnoj Gori varira. Od perioda kada je najčešći falsifikat eura bio apoen od 200 eura, dva eura, 100 eura, u posljednjem periodu, najveći porast bilježi falsifikat apoena od pet eura (loše izrade)“, istakao je Cicmil.

U Crnoj Gori se, kaže Cicmil, velika pažnja posvećuje sprečavanju pojave jednog od nastarijih krivičnih djela falsifikovanju novca.

„Centralna banka Crne Gore je prihvatila međunarodne standarde u vezi sa problematikom falsifikovanog novca, usvojila harmonizovanu regulativu, te potpisala sporazume o saradnji sa Kancelarijom za borbu protiv prevara Evropske komisije (OLAF) i Evropskom centralnom bankom. To je proces koji traje, a koji je u najvećem dijelu sproveden u Crnoj Gori i koji za cilj ima uvođenje evropskih standarda u radu sa novcem“, rekao je Cicmil.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *