Kineski istraživači razvili algoritam koji predviđa gdje putujete

Dodajte komentar

Jiepang.com popularna je društvena mreža u Kini i mogli bismo je uporediti s Foursquareom. Istraživači Microsoftovog istraživačkog centra u Pekingu su, zajedno sa kineskim fakultetom za nauku i tehnologiju te fakultetom za elektroničke nauke i tehnologiju, odlučili saznati koliko je teško predvidjeti buduća putovanja nekog pojedinca koristeći podatke o prethodnim putovanjima.

Stoga su uzeli podatke o 1.3 miliona mobilnih check-inova u pet vodećih kineskih gradova i tražili ponavljajuće obrasce.

Krenuli su od zdravorazumskog zaključka da se posjetioci ponašaju drugačije od lokalnog stanovništva. Stvorili su mapu najčešće posjećenih lokacija u Pekingu, Šangaju i trima drugim najvećim kineskim gradovima te razdvojili podatke posjetilaca i lokalnog stanovništva. Pokazalo se da se posjetioci kreću raznolikije, ali i da je njihovo budućeg kretanja lakše predvidjeti.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Posjetitelji odlaze na popularne lokacije kao što su Carska palata u Pekingu ili Bund u Šangaju, dok se lokalni stanovnici kreću oko svojih domova i radnih mjesta. Ovaj prediktivni algoritam može koristiti restoranima i drugim poslovnim objektima u kontekstu oglašavanja. Drugi veliki potencijal algoritma je korisnost za antropologe koji će na taj način moći analizirati kako se ljudi integrišu u gradovima koje posjete ili u koje se presele. Sve skupa može poboljšati znanja o migracijama stanovnika i načinima na koje imigranti postaju dio lokalnog stanovništva.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *