Discovery preuzeo Eurosport

Discovery Communications je objavio završetak akvizicije većinskog udjela u Euros­port Internationalu, evropskoj vodećoj sportsko zabavnoj grupaciji. Discovery je svoj udio u Eurosportu povećao s 20% na 51%, kao dio strateškog partner­stva s TF1 grupom, koje je započelo u decembru 2010.

Discovery je jedna od prvih američkih medijskih kuća koja je 1989. pokrenula kanale u Evropi i kroz 25 godina konstantno i značajno ulagala u međunarodno poslovanje. Uz dodatak Eurosportovih šest pay-TV brendova: Eurosport, Euros­port HD, Eurosport 2, Eurosport 2 HD, Eurosport Asia-Pacific i Eurosportnews – Discovery Communications sada posluje s više od 210 svjetskih televizijskih mreža dosežući 2,7 milijarde kumulativnih pretplatnika.

“Danas je uzbudljiv dan za Discovery Communications i naš vodeći položaj svjetske broj 1 pay-TV mreže. Eurosport se savršeno strateški uklapa u plan povećanja udjela na tržištu, jačanja odnosa s oglašivačima i povezanim društvi­ma, i donosi ‘must have’ sadržaj strastvenim gledateljima širom svijeta”, izjavi­o je David Zaslav, predsjednik i izvršni direktor kompanije Discovery Communicati­ons. “Udruživanjem Eurosportovog popularnog sportskog programa s globalnim brendovima i lokalnom stručnošću Discoveryja, nastavit ćemo da kapitalizujemo me­đunarodni rast pay-TV-a i stvarati dugoročne vrijednosti za naše dioničare.”

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Dugoročnim strateškim odlukama i ciljanim investicijama Discovery namjerava ojačati i proširiti Eurosportov sportski program i usluge, kako bi doprli do što većeg broja korisnika i povećali doseg Eurosporta. Discovery će sarađivati sa zaposlenima Eurosporta na dugoročnom poslovnom planu koji u potpunosti optimizuje Eurosportove kanale kao dio globalne Discovery mreže.

“Discovery i Eurosport zajedno su nedvosmisleno jači. Discovery je izgradio najus­pješnije međunarodno pay-TV poslovanje u svim medijima, a mi smo uzbuđeni što ćemo iskoristiti tu stručnost za dalje jačanje Eurosportovog programa i platformi”, izjavio je Jean-Briac Perrette, predsjednik Discovery Networks Inter­national-a. “Želimo se zahvaliti TF1 na upravljanju Eurosport International-om i osiguravanju prekrasne prilike za širenje našeg partnerstva”.

“Eurosport je potpuno spreman za sljedeću fazu rasta i smatram da je Discovery najbolji partner za ostvarenje te vizije”, kazao je Nonce Paolini, pred­sjednik i izvršni direktor TF1. “Discovery se dokazao u dugoročnim strateškim ulaganjima koja stvaraju vrijednost za oglašivače, podružnice i publiku širom svijeta.”

Zaključna cijena za Eurosport International temeljila se na prosječnoj procjeni poduzeća Eurosport Grupe od 902.000.000 eura (oko 1,2 milijarde dolara), što djelomično odgovara početnom vrednovanju, a dijelom višoj procjeni vezanoj uz udio u kompaniji.

Check Also

Na novom spisku Centralne banke više blokiranih kompanija

Centralna banka (CBCG) objavila je danas novi spisak preduzeća sa blokiranim računima, na kojem se …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *