Bank of England: Moguće povećanje kamata već u ovoj godini

Zvaničnici britanske centralne banke Bank of England (BoE) dali su naslutiti da postoji veća vjerovatnost za rast kamatnih stopa u ovoj godini nego što se to može iščitati iz prognoza tržišta, prenio je danas britanski BBC.

Zapisnik s posljednjeg sastanka bančinog savjeta za monetarnu politiku od 4. do 5. juna pokazao je da su njegovi članovi iznenađeni time što tržišta nisu očekivala povećanje kamatnih stopa u ovoj godini.

Naime, u vrijeme održavanja zadnje redovne mjesečne sjednice BoE-a, analitičari su prognozirali da će kamatne stope rasti u prvoj polovini iduće godine, s tim da su davali svega 15 posto šansi za njihovo povećanje do kraja ove godine.

Zapisnik je ujedno pokazao da je devet članova tog savjeta jednoglasno donijelo odluku da ključne kamatne stope budu zadržane na 0,5 posto, uprkos spekulacijama tržišta da su neki od zvaničnika na ovomjesečnom sastanku možda glasali za njihovo povećanje.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Nekoliko ekonomista promijenilo je prognoze o kamatnim stopama, nakon što je guverner BoE-a Mark Carney nedavno dao naslutiti da bi se povećanje kamatnih stopa moglo dogoditi ranije nego što su tržišta očekivala.
Howard Archer, glavni ekonomista u IHS Global Insightu, kazao je BBC-u da sada očekuje povećanje kamatnih stopa na 0,75 posto do kraja ove godine.

Dodao je, međutim, kako očekuje da bi kamatne stope, čak i ako ih BoE počne povećavati ove godine, trebale dostići tek 1,25 posto do kraja 2015. i 2 posto do kraja 2016. godine.

Check Also

Planirano zapošljavanje 327 državnih službenika

Vlada je na današnjoj sjednici donijela Ažurirani kadrovski plan organa državne uprave i službi Vlade …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *