Srbija: Banke zarobljene zbog loših kredita

Dodajte komentar

Viceguverner Narodne banke Srbije (NBS) Veselin Pješčić izjavio je da je, prema poslednjim podacima, udio loših kredita u Srbiji 22,9 odsto.

On je poručio da u narednom periodu očekuje da će se aktivno rješavati taj problem, jer je smanjenje nenaplativih zajmova osnov za veće kreditiranje banaka.

“Ono što nas, kao i ministarstva finansija i privrede ohrabruje, jeste spremnost da se u narednom periodu radi na rješavanju ovog problema. Tu je moguća tijesna saradnja kako bi se oslobodio potencijal koji je sada zbog visokog udela loših kredita zarobljen u bankarskom sektoru”, istakao je Pješčić u izjavi Tanjugu i dodao da bi to predstavljalo osnov za novi kreditni rast u narednom periodu.

Govoreći o najavljenom formiranju fonda koji bi kupovao nenaplative kredite, on kaže da još nisu u potpunosti poznata zakonska rješenja.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Generalna namjera je, objašnjava on, da formiranje fonda u formalno pravnom smislu bude u rukama države koja bi postavila sistemski okvir, dok bi on bio u vlasništvu privatnih kompanija koje bi investirale u kupovinu nenaplativih kredita.

“Jedna od stvari na kojima su banke insistirale jeste princip odgovornosti da one dobrovoljno prodaju dio nenaplativih kredita tom fondu i to bi trebalo da bude minimum koji bi trebalo da se nađe u zakonu”, rekao je Pješćic nakon panela na Samitu guvernera koji je u Bečićima organizovao nedeljnik NIN.

On je podsjetio da je NBS relaksirala regulativu u više navrata i time je omogućila bankama da aktivno rade na smanjenju nivoa nenaplativih kredita, tako što je omogućeno i da banke prodaju potraživanja drugim kompanijama.

“To se već dešava i imamo slučajeve da su pojedine banke prodavale dio svojih nenaplativih kredita i na taj način smanjivale njihov udio u svojim bilansima. To ipak, nije još primjenljivo u svim bankama”, navodi viceguverner NBS i dodaje da je uslov da ne postoji interesna povezanost između tih kompanija koje kupuju ta potraživanja.

Da je visok udio nenaplativih kredita veliki problem i u drugim zemljama regiona, potvrdio je i viceguverner Centralne banke BiH Radomir Božić. On je izjavio da je nivo i trend loših kredita u regionu zabrinjavajući i naglasio da će to biti veliki izazov za vlade. Prema rečima guvernera Narodne banke Makedonije Dimitra Bogova, situacija je u Makedoniji sa te strane bolja.

Kako je rekao Tanjugu, udio nenaplativih kredita u bankarskom sektoru te zemlje je 11,5 odsto. Prema njegovim riječima, udio takozvanih NPL-ova je u toj zemlji bio najveći u julu 2013. kada je iznosio 12,5 odsto, a od tada ima trend smanjenja. Bogov je rekao i da je pre 2008. kreditna aktivnost u toj zemlji bila slabija nego u ostalim zemljama u regionu.

“Kod nas je kreditni rast bio 20 do 30 odsto, dok je u ostalim zemljama bio 50 odsto pa čak i do 100 odsto godišnje. Trenutno je kreditni rast u Makedoniji jedan od najboljih u Evropi iako je samo sedam odsto, dok su u ostalim zemljama Evrope čak i na nuli, negdje je i negativan”, pohvalio se guverner Narodne banke Makedonije.

Upitan da da savjet Srbiji kako bi smanjila udio NPL-ova, odgovara da je to teško, jer je svaki problem individualan, ali ono što je potrebno svima u regionu jeste da imamo kompanije koje otkupljuju te kredite.

”To su kompanije koje po diskontnim cijenama kupuju loše kredite, a onda stavljaju ta preduzeća koja duguju u rad. Važno je da ona ne stoje mrtva i stvaraju dodatnu vrijednost”, rekao je Bogov Tanjugu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *