Crnogorci bez vjere u bankarske sefove

Dodajte komentar

Građani Crne Gore rijetko koriste zakup sefa kao vrstu usluge koja se nudi u bankama, pišu Vikend novine.

Iako je procedura čekanja za dobijanje sefa prilično jednostavna, to crnogorske građane ne može natjerati da posegnu za ovom vrstom brankarske usluge.

Kako je Vikend novinama kazao portparol NLB Montenegro banke Aleksandar Vukotić, čuvanje novca na računu više odgovara korisnicima.

“Građani se češće odlučuju za opciju držanja novca na računu, zbog devizne štednje. Tako da sefovi i nijesu nešto polularni kod nas”, rekao je Vukotić.

Da bi korisnik zakupio sef u NLB banci, potpisuje ugovor na određeni rok. Cijena zakupa zavisi od toga da li je u pitanju fizičko ili pravno lice. Međutim, u slučaju elementarnih nepogoda korisnici ne mogu računati na osiguranost sefa.

S obzirom na to da ne vlada veliko interesovanje za sefove, korisnici ne mogu u svakoj banci naići na ovu vrstu usluge. Tako sefove za iznajmljivanje ne nude Prva banka i Erste banka.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Da bi se iznajmio sef u Hipo Alpe Adria banci potrebno je da je korisnik punoljetan i da uz ličnu kartu dokaže svoj identitet.

“Strana fizička lica, prije zaključivanja ugovora o zakupu sefa, u obavezi su da banci pruže dokaz da će boraviti na teritoriji Crne Gore najmanje do isteka roka korišćenja sefa. Kao dokaz može poslužiti potvrda o stalnom ili privremenom zaposlenju na rok koji je duži od perioda korišćenja, potvrda o redovnom školovanju”, pojasnila je portparolka Hipo Alpe Adria banke Željka Radulović.

Prema riječima Radulović u Hipo Alpe Adra banci ima interesovanja za sefove, a broj klijenata koji traži zakup sefa kao vrstu usluge je uobičajan.

Cijena sefa zavisi od veličine. Za najmanji mjesečno plaćanje zakupa iznosi 14 eura, dok je za najveći potrebno izdvojiti 27 eura.

Za razliku od ostalih banaka, u Societe Generale Montenegro banci vlada veliko interesovanje za zakup sefova.

“Dugogodišnje iskustvo u radu sa sefovima, kvalitetna usluga korisnicima sefova, maksimalna obezbijeđenost sefovskog prostora, osiguranje imovine klijenata, pa i izuzetna lokacija banke su garancija za veliku zainteresovanost klijenata za korišćenje sefova u našoj banci”, kazala je portparolka banke Slađana Radović.

Da bi zakupio sef klijent mora da izdvoji minimum 15 eura, dok je ta cijena za pravna lica malo veća, odnosno 25 eura.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *