Google otvorio preduzetnički inkubator u Berlinu

Dodajte komentar

Nakon dugog iščekivanja i odgađanja, u srijedu je vrata otvorio Factory (Fabrika), novi preduzetnički inkubator u Berlinu kojeg je s partnerima utemeljio Google, piše Wall Street Journal.

Inkubator će udomiti start-upe iz Berlinskog ekosistema kao što su SoundCloud, 6Wunderkinder ili Toast, ali i etablirana imena poput Mozille ili Zendeska.

Među mentorima su stručnjaci iz Googlea i Twittera, a program će nuditi niz radionica, kurseva i drugih događaja kojima je cilj pomoći da pokretači start-up preduzeća prevladaju tipične probleme s kojima se suočavaju, od razvoja proizvoda, umrežavanja do finansiranja.

Factory je, piše Wall Street Journal, dobro uređen kampus u obnovljenoj staroj fabrici u čijem su središtu apartmani za učesnike inkubatora.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Nalazi se u neposrednoj blizini istorijskog središta grada, gdje je Berlinski zid nekada dijelio grad na Istočni i Zapadni. Inkubator može zaposliti do pet hiljada ljudi i nudi dodatne kurseve za javnost poput kursa programiranja.

Izvršni direktor Googlea Eric Schmidt je u svom govoru na svečanoj večeri krenuo od nedostatka start-up kulture u Njemačkoj. A završio je obećanjem da će Google i novi start-up projekti iz njegovog inkubatora pridonijeti otvaranju novih radnih mjesta u Njemačkoj.

Otvaranje inkubatora održano je sjeni pravnih izazova s kojima se američki tehnološki div suočava u Evropi, od prava na privatnost do zahtjeva za oštrijom regulacijom.

Schmidt je razgovarao i s njemačkim ministrom privrede Sigmarom Gabrielom, koji je nedavno predložio da Google treba poslovati prema regulativi kakva vrijedi za javna preduzeća ili ga treba razbiti na manje kompanije.

Google posljednjih godina jača svoju prisutnost u Berlinu, u konzorcijumu s njemačkim univerzitetom osnovali su Institut za Internet i Društvo Alexander von Humboldt koji finansira istraživanja iz društvenih nauka, a sada je pokrenuo i inkubator Factory, u kojeg je u tri godine uložio milion eura.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *