Radnici neće iz KAP-a bez otpremnine od po 20.000 eura

Dodajte komentar

Radnici Kombinata alauminijuma Podgorica KAP koji će 1. jula ostati bez posla ne idu u penziju, već na Biro rada zbog čega i otpremnine moraju biti veće, rekao je za Dnevne novine predsjednik Sindikata aluminijuma Rade Krivokapić. 

Prema njegovim riječima, zaposleni bi pristali, u prosjeku, na 20.000 eura za otpremnine.

Tačan iznos socijalnog programa, odnosno otpremnina za 420 radnika koji će 1. jula biti poslati kućama nije poznat. Uskoro se očekuje sastanak nadležnih iz Ministarstva ekonomije i predstavnika Sindikata Kombinata aluminijuma Podgorica (KAP) na kojem će biti dogovoren iznos otpremnina i način isplate.

“Postupak definisanja uslova socijalnog programa za one radnike KAP-a koji nakon preuzimanja fabrike od strane nikšićke kompanije Uniprom ostanu bez posla je pred nama i odluke po svim pitanjima tek treba da budu donesene”, saopšteno je Dnevnim novinama iz Ministarstva ekonomije.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Međutim, iz Sindikata aluminijuma su kazali da ugovor o prodaji KAP-a koji je potpisan između stečajne uprave fabrike i novog vlasnika ukazuje na skoro okončanje stečajnog postupka, ali ne znači i definitivan kraj svih problema.

Vlada Crne Gore je prije nekoliko godina za prekobrojne u Kombinatu, Željezari i Boksitima obezbjeđivala otpremnine u iznosima od 6.000 do 15.000 eura. Ovoga puta, kako je pojasnio Krivokapić, situacija je drugačija.

“Radnici, njih 420, ne idu u penziju već na biro rada, zbog čega i visina otpremnina mora biti viša. Za radnike bi u prosjeku bile prihvatljive otpremnine od 20.000 eura”, objasnio je Krivokapić.

Ukoliko bi radnici uspjeli da se izbore za otpremnine od 20.000 eura, Vlada bi morala da obezbijedi 8,4 miliona eura za socijalni program.

“Nakon što Ministarstvo ekonomije dostavi ponude za socijalni program, a novi vlasnik definiše ulove rada za one koji nastave da rade u fabrici, Sindikat će zauzeti i zvaničan stav o iznijetom i dati jasne instrukcije u kom pravcu se može ići dalje” zaključio je Krivokapić.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *