Ponekad treba napraviti i korak unazad

Dodajte komentar

Jedan od boljih savjeta koji možete dobiti je da napravite plan i da ga se pridržavate. Ali i u životu i u poslu, ponekad ovi planovi mogu da dovedu do mediokriteta, a ne uspjeha kojem ste se nadali. I kad uložite energiju i napor u nešto, može se desiti da stagnirate ili da produktivnost nije na željenom nivou.

Kao dijete ste , sigurno mnogo puta, započinjali neku igru iz početka, da li zato što niste bili zadovoljni kako se ona odvija ili su se u nju uključili novi faktori koji su mijenjali njen tok. Zašto ne biste onda i svoje životne i poslovne projekte, još jednom sagledali, vidjeli gde je pošlo po zlu, ili se predomislili ako se već ispostavilo da je odluka koju ste donijeli loša.

Kevin Daum, preduzetnik i marketing edukator, je na svom blogu na Inc portalu dao nekoliko ideja kako da sa ovim promjenama počnete još danas:

Riješite se haosa koji su napravili drugi

Poslovno okruženje može biti jako haotično, često procesi koji bi trebalo da teku glatko, nailaze na probleme. Potrebno je utvrditi gdje su te kočnice, i ukoliko niko ne prihvati odgovornost za njih a ne postoji mogućnost da se one otklone, pronaći adekvatan alternativan način za obavljanje istog posla. Sa privatnim planovima je slično, potrebno je sagledati koji to spoljašnji faktori prave haos u vašem životu , i ako nad njima ne možete da uspostavite kontrolu, razmislite koja su vam alternativna rješenja.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Pomozite nekome da se oporavi ili krene iz početka

Sigurno ste nekada vidjeli prijatelj, kolegu ili zaposlenog da se sa nečim muči. Iako vi vjerujete da oni imaju sve neophodne sposobnosti da savladaju zadatak pred njima, oni sa njim ne mogu da izađu na kraj. Pomozite im da shvate da njihovo vrijeme i energija može biti bolje utrošena u nešto drugo. Ponekad je ljudima dovoljno i samo malo podrške i svježih ideja kako bi se izvukli ispod tereta koji ih pritiska. U svakom slučaju, na vama je da im kažete da ste zabrinuti i da im ponudite svoju pomoć.

Prihvatite svoje greške, tražite oproštaj i oprostite

Ovo je možda najvažnije za vaš napredak. Ukoliko se tvrdoglavo budete držali svojih planova, odluka i ideja, nikada nećete vidjeti gde su bile greške. Kada prihvatite da možda niste napravili najbolju odluku počeće i proces koji vodi do promjena koje ća vas ponovo staviti na pravi put. U cjelokupnom procesu, ne zaboravite na ljude koji vas okružuju. Uoliko se situacija tiče i njih, priznajte im svoje greške i tražite oproštaj. Isto tako, ukoliko je ono što vas koči tuđa greška, nemojte biti zadrti, već oprostite, kako biste mogli nastaviti dalje sa svojim životnim ili poslovnim planovima.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *