Ko će osvojiti Mundijal 2014? Bankar prognozira uz pomoć – novca!

Dodajte komentar

Ako je vjerovati “novcu”, Njemačka i Španija igraće u finalu Svjetskog fudbalskog prvenstva u Brazilu, a novi/stari šampion će biti “crvena furija” sa Iberijskog poluostrva.

Do ovog zaključka dolazi se na osnovu poređenja “tržišne vrijednosti igrača” u reprezentacijama koje učestvuju na Mundijalu. Jednostavnim sabiranjem tržišnih vrijednost svakog pojedinačnog igrača mogu se analizirti mogući ishodi svih utakmicama po grupama, kao i odlučujuće utakmice u knock-out fazi takmičenja.

Zaključak je da Španija, čiji igrači na sportskom tržištu “vrijede” 631 milion i Njemačka, čiji su fudbaleri “vrijedni” 562 miliona eura, raspolažu najvećim potencijalom koji će im omogućiti da stignu do završnice prvenstva.

Na osnovu ovih kriterijuma vidi se da će se za dalje takmičenje iz grupe A plasirati domaćin Brazil i Hrvatska, pošto je “tržišna vrijednost” igrača Brazila 468 miliona, a Hrvata 193 miliona eura. Iz grupe B u nastavak prvenstva, pored Španije, ide još Holandija (208 miliona), dok će iz grupe C proći Kolumbija (190 miliona) i Obala Slonovače (122 miliona). Prema ovoj prognozi iz grupe D dalje idu Engleska (334 miliona) i Italija (323 miliona eura), iz grupe E Francuska (412 miliona) i Švajcarska (178 miliona). U grupi F, šanse za dalje takmičenje imaju Argentina (vrijednost igrača 392 miliona) i Bosna i Hercegovina (114 miliona). Pored Njemačke, iz Grupe G će proći i Portugalija (297 mliona), dok će u grupi H najbolje biti Belgija (349 miliona) i Rusija (184 miliona).

U četvrtfinale, polufinale i finale došle bi, prema ovom proračunu reprezentacije čija je tržišna vrijednost veća od one koju ima protivnički tim. 

klik na ilustraciju za veći prikaz

Iako je ova metoda poređenja često uspješna, ipak se mora uzeti sa velikom rezervom, s obzirom na približne kvalitete većine reprezentacija.

klik na ilustraciju za veći prikaz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *